Сьогодні відбудеться фінал Нацвідбору на Євробачення-2023: все, що важливо знати

17 грудня о 17:00 в Україні стартує фінал Національного відбору на Євробачення-2023. Він проходитиме в прямому ефірі з укриття.

Українці разом із зірковим журі обиратимуть, хто з 10 фіналістів поїде на 67-й пісенний конкурс у британський Ліверпуль.

Gazeta.ua розповідає, де дивитися фінал Нацвідбору, хто його оцінюватиме та вестиме. І як проголосувати за свого фаворита.

Де дивитися

"Суспільне" транслюватиме наживо фінал Національного відбору на всіх платформах: телебаченні, діджиталі та радіо. Пряму трансляцію можна буде дивитися:

на телеканалі "Суспільне Культура"; YouTube-каналі "Євробачення Україна"; слухати прямий ефір на "Радіо Промінь"; сайтах "Суспільне Культура" та "Євробачення"; Facebook "Євробачення Україна" та сторінках "Суспільного"; у застосунку "Дія"(обравши "Дія.ТБ") та канал "Суспільне Культура".

Як голосувати

Переможця фіналу Нацвідбору на Євробачення-2023 визначатимуть журі та глядачі шляхом глядацького голосування: по 50% результату голосування. Так відбувається зазвичай.

Цьогоріч вперше глядацьке голосування за представника на Євробаченні відбуватиметься у застосунку "Дія". Кожен українець віком від 14 років в Україні або за кордоном зможе проголосувати за свого фаворита Нацвідбору під час фіналу конкурсу.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Склад журі

До складу журі Національного відбору цього разу увійшли лідер гурту "Антитіла" Тарас Тополя, переможниця Євробачення-2016 Джамала та солістка рок-гурту The HARDKISS Юлія Саніна.

Склад журі вперше обрали українці під час опитування у застосунку "Дія".

Зіркові виступи

Навіть з укриття Національний відбір проходитиме за традиційним сценарієм: зіркові виступи Джамали, Злати Оґнєвіч, Вєрки Сердючки та Дмитра Шурова (Pianoбой) потішать глядачів у прямому ефірі.

Ведучі

Ведучими пісенного шоу будуть солістка Go_A Катерина Павленко, співачка Злата Оґнєвіч та незмінний коментатор "Євробачення" Тімур Мірошниченко.

Прогнози букмекерів

За даними українських букмекерських контор, перемогу в відборі здобуде Jerry Heil з піснею WHEN GOD SHUT THE DOOR. Друге місце букмекери віддають бандуристці KRUTЬ.

Третє місце станом ділять між собою тернопільський дует TVORCHI та блогерка, акторка і співачка з Івано-Франківська FIINKA.

За ними йдуть Moisei, 2TONE, OY Sound System і DEMCHUK. А от в Angelina і Tember Blanche букмекери не вірять.

Порядок виступів виконавців у фіналі Національного відбору цього разу визначило жеребкування.

1. Moisei I'm Not Alone

2. OY Sound System "Ой, тужу"

3. DEMCHUK Alive

4. Jerry Heil WHEN GOD SHUT THE DOOR

5. FIINKA "Довбуш"

6. KRUTЬ "Колискова"

7. Tember Blanche "Я вдома"

8. Angelina Stronger

9. 2TONE "Квітка"

10. TVORCHI Heart of Steel

Гранд-фінал Євробачення 2023 відбудеться на Liverpool Arena, яка зараз має назву MS Bank Arena Liverpool біля річки Мерсі 13 травня 2023 року.

Раніше стало відомо, що Україна не зможе прийняти Євробачення-2023. Так вирішив Європейський мовний союз (ЕМС) з міркувань безпеки. 27 липня остаточно підтвердили, що конкурс відбудеться у Великій Британії, але від імені України

14 травня в італійському Турині пройшов фінал міжнародного пісенного конкурсу Євробачення-2022. Цьогоріч переможцем стала Україна, яку представляв гурт Kalush Orchestra. Набрали загалом 631 бал - 192 від журі і 439 від глядачів.

На другому місці з 466 балами опинилася Велика Британія, яку представляв Sam Ryder. Третє місце з 459 балами посіла Іспанія, за яку виступала співачка Chanel.