США ветували резолюцію щодо членства Палестини в ООН

США використали право вето на резолюцію про надання Палестині повноправного членства в ООН

Під час засідання Ради Безпеки ООН США наклали вето на проект резолюції, який рекомендував прийняття Палестини до членства в ООН. Поріг у дев'ять голосів, необхідний для накладання вето, був подолано, і дванадцять країн проголосували "за".

Нездатність досягти прогресу на шляху до вирішення на основі принципу двох держав, лише збільшить нестабільність і ризик для сотень мільйонів людей у всьому регіоні, які продовжуватимуть жити під постійною загрозою насильства - заявив генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш.

США підтримують рішення про створення двох держав - під контролем Палестини та Ізраїлю. Представник США в ООН Роберт Вуд підкреслив, що голосування не відображає протистояння палестинської державності, а є підтвердженням необхідності прямих переговорів між сторонами.

Проте представник Великої Британії в ООН Барбара Вудворд зазначила, що визнання палестинської державності має відбутися після вирішення кризи у Газі. Міністр закордонних справ Ізраїлю Ізраїль Кац висловив подяку США за вето.

Це дуже сумно, тому що ваше голосування лише ще більше підбадьорить палестинське відторгнення і зробить мир майже неможливим - заявив посол Ізраїлю в ООН Гілад Ердан.

Президент Палестини Махмуд Аббас засудив вето США як несправедливе, неетичне і невиправдане, а посол Палестини в ООН Ріяд Мансур підкреслив, що ця резолюція не зламає їхню волю і рішучість.

Джерело: РБК-Україна