"США ввели один із найбільших пакетів санкцій" – The New York Times

Стаття у виданні The New York Times

США в четвер запровадили один із своїх найбільших пакетів санкцій, пов'язаних з війною в Україні, оштрафувавши понад 150 компаній та приватних осіб, які, за словами чиновників, отримували прибуток від російського вторгнення та своєї близькості до Кремля та Володимира Путіна.

Санкції - частина зусиль США "націлитись на російські військові ланцюжки постачання, і щоб позбавити Путіна обладнання, технологій та послуг, необхідних для ведення варварської війни проти України", заявила міністр фінансів Джанет Йєллен у своїй доповіді.

"Сьогоднішні дії демонструють наш глобальний вплив, коли ми нав'язуємо серйозні витрати путінським олігархам", - додала вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Україна досягне своїх військових цілей" Пітер Дікінсон про візит Блінкена

Санкції міністерства фінансів спрямовані проти майже 100 осіб з російських еліт та приватних осіб, пов'язаних із військовими, зокрема, у Туреччині, Грузії, Фінляндії та ОАЕ. Усі вони пов'язані з російською промисловою, фінансовою та технологічною галузями. Одна людина, Віталій Перфільов, наприклад, була ідентифікована як чиновник ПВК "Вагнера", який обіймав посаду радника з національної безпеки президента ЦАР.

Дії Держдепартаменту спрямовані проти більш ніж 70 осіб, зокрема, Павла Шевеліна, які були ідентифіковані як пов'язані з "Вагнером" і сприяли постачанню зброї між Північною Кореєю та Росією. Серед інших цілей були грузино-російський олігарх Отар Парцхаладзе та офіцер російської розвідки Олександр Онищенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Китайці декілька разів натякали Путіну закінчувати війну. Побачили слабкість" - полковник

П'ять компаній і одна особа з Туреччини, члена НАТО, були покарані за підтримку суден, що потрапили під санкції, пов'язаних з російською оборонною промисловістю, і за допомогу Москві в ухилянні від санкцій.

Росія, яка шукала способи обійти мережу західних санкцій, замінувала свої відносини з Туреччиною у пошуках шляхів послаблення обмежень. Після повномасштабного вторгнення в Україну Путін зблизився з президентом Туреччини Реджепом Тайіпом Ердоганом, і вони розширили своє економічне та дипломатичне партнерство, на велике занепокоєння турецьких колег по НАТО.

Санкції торкнулися фінської мережі, яка постачала електроніку, включаючи комп'ютери, дрони та програмне забезпечення, до Росії

Недавно введені санкції також торкнулися кількох компаній та приватних осіб, зокрема, фінської мережі, яка постачала електроніку, включаючи комп'ютери, дрони та програмне забезпечення, до Росії.

Держдепартамент повідомив, що санкції частково спрямовані проти компаній, зокрема, фірми з Абу-Дабі, яка бере участь у розробці ключових енергетичних проєктів, таких як амбітні плани Росії щодо будівництва заводу з виробництва зрідженого газу біля її арктичного узбережжя.

Переклад Gazeta.ua