Штайнмаєр сказав, чи настав момент для переговорів між Україною та РФ

Поточна ситуація на українському фронті та загалом політична ситуація не створюють підстав сідати за стіл переговорів зараз.

Хоча рано чи пізно це доведеться робити. Таку думку в інтерв'ю італійському виданню Corriere della Sera висловив федеральний президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр.

"Ми не повинні втрачати перспективу щодо миру навіть під час війни. Але коли настане час для переговорів, вирішуватимуть лише в Україні. А враховуючи військову активність обох сторін, здається, ця точка ще не настала", сказав президент.

Він зазначив, що рішення, досягнуті шляхом переговорів, або про паузу в бойових діях, під час якої Росія введе нові війська на схід України, або про відмову України від значних частин власної території, не є основою для надійного припинення вогню чи тривалого миру.

Краще просувати шляхом, який було започатковано в Копенгагені і продовжено в Джидді із залученням України.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

"Ми повинні покладатися на те, що ці дипломатичні зусилля, до яких залучений глобальний південь, котрий, можливо, має сильніший вплив на Москву, ніж ми зараз, будуть продовжені", сказав глава держави.

Він додав, що тоді, коли по всій Європі відбуваються конференції з безпеки і скрізь ставлять питання про те, як закінчити війну, треба виходити з того, що найбільше прагнення до миру має передусім народ України.

Говорячи про російського президента Володимира Путіна, Штайнмаєр висловив думку, що він змінився і радикалізувався за час свого президентства. Недооцінка цього була помилкою не лише Німеччини, а й усього Заходу.

"Можливо, ми надто довго вважали, що у Путіна є залишки розуму, які б завадили йому проводити зовнішню політику, яка, зрештою, була б спрямована проти його власного народу. Те, що Путін у своєму імперському божевіллі захоче завдати стільки шкоди власним інтересам Росії, я навіть не міг собі уявити. Ми всі маємо зробити з цього висновки", заявив німецький політик.

Він зазначив, що з лютого 2022 року кожному в Європі стала зрозуміла необхідність посилити власні оборонні зусилля для захисту свободи та демократії.

У Німеччині відбулася зміна парадигми, яку канцлер назвав переломним моментом. Це означає не лише підтримку України політично, фінансово та зброєю, а й посилення німецьких збройних сил. Не в останню чергу через те, що Сполучені Штати Америки очевидно перенесуть акцент своєї уваги на Азійсько-Тихоокеанський регіон.

Росія ніколи не відмовлялися від переговорів з Україною.

Однак всім "так чи інакше доведеться танцювати бариню". Про це заявив російський диктатор Володимир Путін, який прокоментував слова Державного секретаря США Ентоні Блінкена про те, що "для танго потрібні двоє", а вони не бачать ознак зацікавленості в дипломатії від президента РФ.

Крім того, Путін заявив, що американці "не вміють танцювати танго".