Суд візьметься за демонтаж скандального "будинку-монстра"

Північний апеляційний господарський суд сьогодні поновить розгляд справи про демонтаж незаконної частини "будинку-монстра" на Подолі у Києві.

Про це повідомив секретар Київської міської ради Володимир Бондаренко.

Експертиза підтвердила, що будівля не відповідає вимогам нормативних актів щодо будівництва в історичному ареалі Києва, охоронних зонах і зонах регулювання забудови, сказав секретар.

Також що будівля негативно впливає на збереження культурного ансамблю історичної забудови Подолу. А демонтаж поверхів вище восьмого можливий без завдання шкоди іншій частині будівлі.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

"Чекаємо на оцінку судом цього доказу. І готові далі працювати із громадою", сказав секретар.

Що відомо про будівлю

У 2007 році забудовнику видали дозвіл на зведення будинку щонайбільше у вісім поверхів.

У 2010 році компанія "Пателі Лізинг" розпочала будувати 12-поверхову будівлю ще до затвердження проєкту і до отримання державних експертиз.

Наступного року Державна інспекція архітектурно-будівельного контролю зафіксувала порушення. Прокуратура внесла припис.

У 2019 році Господарський суд Києва зобов'язав фірму знести чотири поверхи вище восьмого, тому що вони не були передбачені проєктом і є самочинно збудованими.

За рік Північний апеляційний господарський суд це рішення скасував, провадження у справі закрив. Пізніше ухвалу апеляції оскаржили у касаційній інстанції.

У 2021 році Верховний суд поновив забезпечення позову щодо заборони на введення в експлуатацію будинку.

Минулого тижня ЗМІ повідомили, що управління освіти Дніпровської районної в місті Києві державної адміністрації придбало для укриттів високотехнологічні овочерізки і сковорідки, а також барабани загалом на понад 3,5 млн грн. Вказали, що барабани для психологічного розвантаження дітей.

Після розголосу договір на закупівлю розірвали.