Судові пристави можуть отримати право стріляти в росіян

У Росії можуть дозволити судовим приставам стріляти по людях. Таке нововведення містить проєкт закону, який внесений до Держдуми. Про це повідомляє The Moscow Times.

Законопроєкт передбачає, що приставам буде потрібно періодично проходити спецпідготовку та перевірку для використання зброї та інших спеціальних засобів. Крім того, пристави будуть зобов'язані надавати медичну допомогу постраждалим особам.

Наразі право застосовувати зброю мають лише силовики Федеральної служби судових приставів. У разі схвалення законопроєкту, пристави отримають право застосовувати зброю для захисту суддів, учасників судових процесів та громадян, а також співробітників органів примусового виконання, якщо на них вчиняється насильство, небезпечне для життя або здоров'я.

Державна дума і Рада Федерації уже підтримали цей законопроєкт у першому та другому читаннях. Закон дозволить конфіскувати майно за фейки про Збройні сили РФ та публічні заклики, що підривають безпеку країни.

За словами російських «експертів», такий закон є необхідним для росіян, оскільки важко відрізнити правду від брехні.

Зміни в законах про похорони

Держдума Росії ухвалила у першому читанні поправки до законів про похорони. Ці зміни стосуються соціальних гарантій щодо оплати витрат на поховання учасників Великої Вітчизняної війни та ветеранів бойових дій.

Вартість похоронних послуг буде компенсуватися близькими родичами загиблих за рахунок Міноборони або інших силових відомств. Також в законах передбачений перелік оплачуваних ритуальних послуг.