Удар по Росії пов'язаний з політичним розрахунком

Думки у виданні Politico редактора відділу громадської думки Джеймі Деттмера

Війни не йдуть за політичними графіками. Напередодні контрнаступу України президент Володимир Зеленський і його найближчі помічники прагнули пояснити цю реальність як нервовим союзникам, які з нетерпінням чекають військового прогресу, так і своєму народу, який прагне початку великої контратаки і хороших новин із фронту.

Напередодні довгоочікуваного наступу, який почав розгортатися минулого тижня, міністр оборони України Олексій Рєзніков був стурбований, що очікування "виразно завищені".

"Усі хочуть ще однієї перемоги", - сказав він, попередивши союзників стримати надії, щоб уникнути подальшого розчарування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "У Путіна нестабільна психіка й він загрожує геополітичній стабільності у світі" - колишній прем'єр Австралії

Занепокоєння полягає в тому, що невідповідність очікуванням може призвести до скорочення міжнародної військової допомоги та відновлення, часто непрямого тиску на Київ з метою розпочати переговори з Москвою.

Нетерпіння завдати вирішального удару по Росії пов'язане не лише з емоціями, а й з політичним розрахунком.

Раніше цього року у Вашингтоні попередили Київ, що їм необхідно найближчим часом досягти великих успіхів на полі бою

Затяжна війна загрожує втомою Заходу, виснаженням арсеналів та руйнуванням діалогу. Особливо з Китаєм, Бразилією та ПАР, які рекламують сумнівні "мирні" плани. Незважаючи на публічні обіцянки підтримувати Україну "скільки потрібно", раніше цього року у Вашингтоні попередили колег у Києві, що їм необхідно найближчим часом досягти великих успіхів на полі бою, тоді зброя та допомога з боку США і європейських союзників продовжують надходити.

Вони попередили, що через те, що США наближаються до того, що, ймовірно, буде виключно спекотним і вибухонебезпечним сезоном виборів, високий рівень військової та іншої допомоги з боку Конгресу може бути важко підтримувати. За словами українських політиків, у недавніх переговорах із представниками Держдепу та Ради національної безпеки США, на запитання щодо майбутніх зобов'язань і прохань допомоги вони чули часто відповіді: "Побачимо, як піде контрнаступ".

Колишня віце-прем'єр Іванна Клімпуш-Цинцадзе заявила, що ці переговори занепокоїли її щодо "продовження того ж рівня підтримки України з боку США після цього фінансового року", який для федерального бюджету США припадає на вересень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Росіяни робили величезні ПОМИЛКИ" - морпіх США про підготовку ЗСУ, контрнаступ і перемогу України

Так само в Європі є ознаки втоми та настороженості від війни, як серед політиків, так і громадськості. На це цього тижня нарікав радник Зеленського Михайло Подоляк: "Розумію, що, сидячи за тисячі кілометрів від України, можна говорити про "геополітику", "врегулювання" та небажаність ескалації на місяці. І цим допустити можливість буйства "русского міра".

Що характерно, навіть у Польщі, одному з найвірніших союзників України, ставлення до українських біженців погіршується. Згідно з опитуванням Варшавського університету та Економіко-гуманітарної академії, за останні п'ять місяців відсоток тих, хто рішуче підтримує допомогу біженцям, знизився з 49% до 28%.

Отже, політичний годинник цокає. І не обов'язково у темпі війни.

Контрнаступ не зможе досягти приголомшливого швидкого успіху, подібного до торішньої осінньої атаки в Харківській області.

Останніми тижнями Зеленському довелося виконувати складний акт балансування. Він зберігав перспективу завдання рішучого удару по Росії, щоб зміцнити впевненість та оптимізм Заходу, і втримати постачання зброї. Він також підкреслив, що контрнаступ, швидше за все, не зможе домогтися приголомшливого швидкого успіху, подібного до торішньої осінньої атаки у Харківській області.

Спричинивши каскадний крах оборони Росії та безладну втечу, успіх під Харковом допоміг утримати західних союзників на стороні Києва, але водночас марно підфарбував очікування, посиливши галас навколо поточного контрнаступу. Українські лідери чудово усвідомлюють побоювання Заходу щодо війни на виснаження, яка триває безконечно.

Але Україна також не хоче, щоб її підштовхували до якихось поспішних кроків. Вони можуть призвести до серйозних і дорогих невдач, які можуть підірвати бойовий дух військових чи зруйнувати надії Заходу і мати серйозні геополітичні наслідки, заявив високий український військовий чиновник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Настала нова глава війни, яка може стати пасткою для Путіна" - Майкл Боцюрків

"Це не схоже на Харків. Маємо бути обережними. Росіяни вчилися та готувалися. Їхні оборонні лінії грізні. У нас немає ні людей, ні обладнання. Прогрес має бути поступовим", - сказав він.

У своєму зверненні Зеленський зазначив, що "бої йдуть запеклі, але ми йдемо вперед і це дуже важливо. Втрати противника саме те, що нам потрібно".

За словами Бена Ходжеса, колишнього командувача армії США в Європі, цей "наступ неймовірно важливий для майбутнього України".

"До цього часу вище військове керівництво Києва дотримувалося консервативної стратегії поступового розмивання російських сил, поступового руху, уникаючи серйозних ризиків та максимально обмежуючи українські втрати", - написав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Мене били й піддавали тортурам, щоб лише визнав, що агент ЦРУ" - колишній полонений американець

Хоча основні дії попереду, проте, як наголосив Зеленський, справи йдуть явно тяжко.

Заступник міністра оборони Ганна Маляр зробила це ще ясніше, заявивши: "Противник робить усе, щоб утримати захоплені позиції. Активно використовує штурмову та армійську авіацію, веде інтенсивний артилерійський вогонь. Під час наступу наші війська стикаються з суцільними мінними загородженнями, які поєднуються з протитанковими ровами. Все це поєднується з постійними контратаками підрозділів противника на бронетехніці та масованим застосуванням протитанкових керованих ракет та дронів-камікадзе".

"Досі бойові дії були важкими", - погоджується Джек Уотлінг, аналітик Королівського інституту об'єднаних служб.

Україна намагається спонукати росіян використовуати резерви, перекидаючи війська з третьої лінії оборони. Щойно війська висунуться вперед, стане легше виявити слабкі місця у російських позиціях

Уотлінг проводив оперативний аналіз для Генштабу України. Він зазначив, що Україна усвідомлює, що не може дотримуватись "якихось фіксованих термінів", і намагається діяти методично та спонукати "росіян вводити резерви, перекидаючи війська з третьої лінії оборони" для підтримки секторів, що перебувають під тиском. Як тільки ці війська висунуться вперед, буде легше виявити слабкі місця в російських позиціях".

Після того, як ці слабкі місця з'являться, якщо з'являться, за словами Уотлінга, швидкість матиме вирішальне значення. Коли Україна максимізує "ймовірність прориву", тоді може початися головний удар, і "наступ або досягне прориву, або зазнає невдачі". Тоді питання буде в тому, чи зможе Україна швидко направити сили в проломи в міру їхньої появи.

Українці вірять, що можуть і завдадуть потужного удару за допомогою бригад, навчених НАТО та з західними союзниками. У Києві вважають, що можуть досягти більше, ніж прогнози Пентагону про "помірні територіальні надбання". Такі оцінки бачили із секретних документів розвідки США, які просочилися.

У міру розгортання тривалого наступу, українцям також потрібне терпіння союзників.

Переклад Gazeta.ua