Україна планує поставити економіку на «воєнні рейки» – FT

Україні потрібно розглянути створення воєнної економіки на зразок Ізраїлю, за необхідності. Про це наголосив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль під час інтерв'ю з Financial Times.

За словами Шмигаля, Україна повинна спрямувати свою економічну увагу на розвиток оборонної галузі та технологій. В цьому можна взяти приклад з Ізраїлю.

Прем'єр вважає, що Україна може стати "енергетичним хабом" для Європи, особливо маючи значні запаси природного газу. Крім того, такий крок дозволить Україні зменшити залежність від вразливих чорноморських портів для експорту зерна.

Україна може посилити свій технологічний сектор, так само як це було зроблено в сфері виробництва дронів. Щодо побоювань ЄС щодо корупції в неясному державному секторі, Шмигаль заявив, що ці питання вирішуються.

Необхідно зазначити, що у жовтні 2023 року ВВП зріс приблизно на 10,5% порівняно з жовтнем минулого року. У період з січня по жовтень 2023 року економіка зросла на 5,5% порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Зокрема, ексміністр та колишній голова Національного банку України Богдан Данилишин вважає, що оборонно-промисловий комплекс може стати новим локомотивом української економіки.

Крім того, Володимир Кудрицький, голова "Укренерго", заявив, що Україна має обмежені можливості для імпорту електроенергії з метою покриття енергетичних дефіцитів, оскільки вартість електрики у країні формується інакше, ніж в Європі.