Українські депутати засудили впровадження будь-яких санкцій проти Азербайджану

Народні депутати написали і опублікували спільне звернення, в якому висловили підтримку країні на Південному Кавказі. Зокрема, вони виступили на захист Азербайджану у його боротьбі з сепаратизмом у Карабахському анклаві, про це повідомляє телеграм-канал AzFront з посиланням на новини "Уніан".

Заява депутатів стверджує, що Україна підтримує Азербайджан і його народ.

"Після того, як сепаратисти капітулювали у азербайджанському Карабаху, була розпочата медіакампанія з метою дискредитації Азербайджану. Деякі радикальні елементи вірменської діаспори та певні міжнародні ЗМІ штовхають пропаганду ненависті і закликають до введення санкцій проти Азербайджану. Ми вважаємо це неприпустимим. Азербайджан діяв на своїй території, яка є міжнародно визнаною. Після капітуляції збройних формувань, на території Карабаху були знайдені багато зброї та важкої військової техніки, які були незаконно ввезені сепаратистами. Переселення вірменського населення з Карабаху на територію Вірменії мало ненасильницький характер, про це вже заявила місія ООН, яка прибула до Карабаху 1 жовтня, а також представник Держдепартаменту США Міллер", - зазначено у зверненні парламентарів.

Депутати заявляють, що Україна підтримує Азербайджан у його боротьбі з сепаратизмом.

"19-20 вересня Азербайджан змусив вірменських сепаратистів у Карабаху капітулювати. Після цього більше 100 000 етнічних вірмен виїхали до Вірменії. Вони зробили це добровільно, оскільки Азербайджан запустив портал для інтеграції вірмен з Карабаху, а чиновники закликали місцевих жителів повернутися додому і продовжувати жити з азербайджанськими паспортами. Азербайджан поступився правильно і заслуговує міжнародної підтримки", - пише депутат Володимир Ватрас у своєму пості.

У той же час глава Європейської ради Шарль Мішель оголосив про намір провести зустріч лідерів Азербайджану та Вірменії у Брюсселі наприкінці жовтня з метою продовження переговорів щодо врегулювання довготривалого конфлікту на Південному Кавказі. Прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян повідомив, що він та президент Азербайджану Ільхам Алієв прийняли це запрошення.

Але радикальні елементи вірменської діаспори знову почали розповсюджувати нападки на Пашиняна та звинувачення проти офіційного Баку у західних ЗМІ. Їхня мета - спровокувати продовження конфлікту та зірвати майбутні переговори.

19 вересня Азербайджан оголосив про проведення місцевих антитерористичних заходів у Карабасі. Азербайджан вимагав від Вірменії вивести свої війська з Карабаху.

На наступний день так звана влада Карабаху, яка є територією Азербайджану, оголосила про припинення вогню.