Уряд Канади розповів, чи зможуть українці залишитися після закінчення терміну дії віз

Канада не поверне українців, які прибули за програмою CUAET, доки триває війна

Уряд Канади проголосив, що українці, які прибули до країни за програмою CUAET та закінчилися терміни їхніх віз, не будуть вислані додому. Міністр імміграції Марк Міллер заявив, що Канада не буде повертати людей під час воєнного конфлікту з Росією. Основною метою є забезпечення безпеки та захисту інтеграції в Україну. Близько 300 тис. українців зараз шукають притулку у Канаді через війну в Україні.

«Ми нікого не повертаємо перед обличчям агресії такого ядерного агресора, як Росія, і доки триває війна. Ми шукаємо кілька способів переконатися, що люди тут, у Канаді, у безпеці та прийняті, включно з майже 300 тис. людей, які зараз тікають від війни в Україні», – сказав Марк Міллер.

За програмою CUAET з березня 2022 до лютого 2023 року було подано 1 189 320 заяв, із яких затверджені були 960 091. Проте у Канаду прибули лише 248 726 українців. За даними опитувань, близько 90% українців, які прибули до Канади в рамках цієї програми, хочуть залишитися назавжди. Проте програма дозволяє тимчасове проживання лише на 3 роки з дозволом на роботу та навчання. Цивільні організації закликають уряд дати українцям можливість отримати постійне проживання.

Міністр імміграції Канади Марк Міллер повідомив, що вперше буде встановлене обмеження на кількість тимчасових мешканців у країні. Іноземні студенти, працівники та шукачі притулку також потраплять під це обмеження. Загалом, Канада планує скоротити кількість тимчасових мешканців до 5% від загальної чисельності населення.

Водночас, більшість канадців вважають, що Україна повинна продовжувати боротьбу проти вторгнення Росії, проте є частка населення, яка підтримує мирну угоду, навіть якщо це означатиме втрату частини територій.