Ув'язнені у США пішли до суду, аби мати право побачити рідкісне небесне явище

Ув'язнені подають до суду на департамент виправних установ штату

В'язні, які перебувають у виправній колонії Вудборн в Нью-Йорку, подали до суду на департамент виправних установ через рішення закрити в'язниці під час повного сонячного затемнення 8 квітня. Вони стверджують, що така дія порушує їхні права на віру і не дозволяє їм брати участь у релігійних подіях.

Позивачами є шість чоловіків різних релігій, серед яких баптист, мусульманин, адвентист сьомого дня, практикуючі сантерію та атеїст. У позові зазначається, що сонячне затемнення має велике релігійне значення для багатьох людей і описується як подібне до затемнення, яке відбулося під час розп'яття Ісуса та померті сина пророка Мухаммеда.

Відомо, що попереднє повне затемнення відбулося в США у 2017 році, а наступного разу таке явище буде можна побачити лише у 2044 році. У позові зазначено, що сонячне затемнення потребує збору, святкування, поклоніння та молитви.

Відповідь департаменту виправних установ

Представник департаменту виконання покарань не коментує поточні судові процеси, але зазначив, що всі запити щодо релігійних пристосувань розглядаються. Також він повідомив, що питання щодо спостереження за затемненням наразі перебувають на розгляді.

Теплі повітряні маси з пустелі Сахара

Крім того, у Франції наступного вихідного очікуються теплі повітряні маси з пустелі Сахара. Сильні вітри сприятимуть поширенню дрібного пилу на території країни. Подібне явище простром повторюється і в інших країнах Європи.