В Україні планують переглянути зарплату чиновникам

Уряд України планує змінити систему визначення зарплат для чиновників. Замість поточного підходу, який базується на посадах, буде впроваджено класифікацію посад. Про це повідомлено в прес-службі Кабінету Міністрів України.

Зазначається, що уряд підтримав проект постанови "Про підготовку до запровадження умов оплати праці державних службовців на основі класифікації посад у 2024 році". Цей документ встановлює каталог типових посад державної служби і критерії для їх визначення. Також він визначає алгоритм проведення класифікації посад і накладає обов'язок на державні органи здійснити цей процес протягом місяця.

Один з головних аргументів уряду в підтримку цієї системи - необхідність враховувати навантаження, складність та відповідальність роботи при встановленні зарплат. Також відмічається, що уніфікація підходів до оплати праці на державній службі є важливою, оскільки однакова робота повинна оплачуватись на одному рівні у всій системі державного управління.

Запровадження класифікації посад також має на меті посилення ролі посадового окладу та регулювання граничних розмірів премій.

  • Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль отримав "чистими на руки" зарплату у розмірі 66,32 тис. грн. за липень.
  • Таку ж суму доходів отримали віце-прем'єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина та міністрка реінтеграції Ірина Верещук.
  • Проте найбільшу зарплату отримав держсекретар Кабінету Міністрів Олександр Ярема - 84,57 тис. грн., хоча його посадовий оклад склав всього 40,1 тис. грн.