Вибори президента Чехії: хто побореться за президентське крісло у другому турі

На президентських виборах в Чехії до другого туру вийшли два кандидати - колишній прем'єр-міністр країни Андрій Бабіш та колишній генерал військ НАТО Петер Павел.

Згідно з підрахунками 64,7% бюлетенів Бабіш набрав 37,5% голосів, Павел - 33%, повідомляє інформаційне агентство Reuters.

У Павела та Бабіша істотний відрив від інших кандидатів - в десятки відсотків. Втім, ще невідомо, хто в підсумку займе перше місце, оскільки показники Бабіша скорочуються тим сильніше, чим більше голосів вважають у великих містах.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Втім, навряд чи комусь із кандидатів вистачить голосів для перемоги в першому турі, тому наступний тур виборів пройде через два тижні. Переможець займе місце президента замість Мілоша Земана, який обіймав цю посаду протягом останніх 10 років.

Генерал Петер Павел відомий, як прихильник продовження допомоги Україні, що займає жорстку антиросійську позицію. Водночас колишній союзник Земана при владі, Бабіш має неоднозначну репутацію і йде від питання про те, чи буде він продовжувати допомогу Україні.

Тим часом Чехія передасть Україні чергову партію танків Т-72, модернізованих на чеських заводах. Прем'єр-міністр країни Петер Фіала написав послання воїнам ЗСУ на гарматі одного з танків.