Відключення світла: експерт пояснив, чи є проблеми в енергосистемі України

Росія змінила тактику ударів по енергосистемі України

Росія змінила тактику ударів по енергосистемі України, внаслідок чого відбуваються більші руйнування порівняно з тими, що були взимку 2022-2023 років. При цьому втрати невидимі для енергосистеми, але є катастрофічними.

Про це на своїй сторінці у Фейсбуці написав експерт Українського інституту майбутнього Андріан Прокіп.

Він зазначив, що, наприклад, пошкодження ДніпроГЕС доведеться відновлювати протягом двох років, а ДТЕК втратив 80% потужностей, для ремонту яких знадобиться 230 млн. доларів.

"Відсутність видимих ​​проблем (відключень) у більшості регіонів не означає відсутності проблем в енергосистемі. Саме сонячні електростанції вдень та імпорт після обіду дозволяють уникати обмежень електропостачання в більшості регіонів країни сьогодні", - пояснив експерт.

Прокіп також пояснив, чому в такій ситуації Україна продовжує експортувати електроенергію. Він зазначив, що українська енергосистема не має достатніх потужностей для акумуляції невикористаної електроенергії та видачі її у мережу в піковий годинник споживання.

Більше того, додає він, що через обстріл може статися така ситуація, коли в одних регіонах країни вводитимуться графіки відключень, а в інших спостерігатиметься профіцит.

"Можливість покриття попиту у всіх регіонах визначається наявністю достатніх потужностей по генерації та відсутності вузьких місць у системі передачі електроенергії для того, щоб доставити потрібні обсяги енергії в кожен регіон. Саме через руйнування генерації та підстанцій системи передачі деякі прифротнові області сьогодні відчувають суттєвий дефіцит . Саме тому сьогодні на Харківщині діють обмеження для побутових та промислових споживачів, на Криворіжжі для промислових. Тому минулого тижня ввечері обмежували споживання у Дніпропетровській, Запорізькій, Кіровоградській, Полтавській, Сумській областях", - пише Прокіп.

Експерт наголошує, що така ситуація в енергетиці, коли відключення йдуть лише в деяких регіонах, може стати "сприятливим ґрунтом" для російських ботоферм та пропагандистів.

"Хтось у черговий раз почне показувати таблиці з обсягами системних перетікань, видаючи їх за експорт, замовчуючи, що сума цих перетоків у суміжних енергосистемах зрештою дорівнює нулю. А хтось вважає, що націоналізація здатна вирішити всі проблеми. Мабуть, скучили за комунізмом. І вочевидь не знають прикладів глибокої неефективності багатьох державних підприємств в Україні, в тому числі і в енергетичному секторі", - зазначив він.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Денис Шмигаль озвучив невтішні дані щодо знищених ТЕС України.