Відшкодування ПДВ: Гетманцев пояснив, чого очікувати підприємцям

В казначейській службі на виконанні 7,7 млрд грн підтверджені до відшкодування податку на додану вартість. Однак із виплатою можуть виникати проблеми через обмежні фінанси у зв'язку з війною. Це питання зараз знаходиться на контролі президента Володимира Зеленського. Про це в інтерв'ю Gazeta.ua розповів Данило Гетманцев, народний депутат від "Слуги народу", голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики.

"В казначейській службі на виконанні 7,7 мільярда гривень підтверджені до відшкодування ПДВ. Якщо говорити про відшкодування ПДВ, це є основною проблемою неможливість казначейства обслуговувати своєчасно зобов'язання. Державна податкова служба не порушує жодного терміну з проведення перевірок. Повністю відновлено довоєнні строки проведення процедур. Навіть якщо податкова зволікає з перевіркою, заявка вважається автоматично задоволеною. Є проблеми, які пов'язані з війною. Це не завжди достатній обсяг коштів на Єдиному казначейському рахунку. Відповідно до постанови Кабміну, спочатку обслуговуються видатки військові, друга черга соціальні. І тільки на третю чергу видатки інші, в тому числі відшкодування ПДВ", говорить Гетманцев.

Робиться все можливе, щоб на казначействі ці заявки не висіли, але у війну держава обмежена фінансами, каже нардеп.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

"Все, що заробляємо у якості податків, йде на війну. Більше того, ми ще позичаємо через облігації внутрішньої державної позики гроші, які йдуть на війну. Все інше фактично фінансуємо за рахунок наших партнерів. Ситуація з відшкодуванням ПДВ покращилась, але не виключені такі затримки", пояснює Гетманцев.

Питання виплат впирається тільки у гроші, наголошує нардеп.

"Якщо взяти затримку відшкодування ПДВ, то це приблизно три тижні. Як це покращити? Маючи більше грошей на рахунках. Але вони не беруться ні звідки. Ми маємо перспективу і завдання від президента вирівняти ситуацію, але є об'єктивні фактори, які перешкоджають. Завдання, поставлене перед нами 7 днів на відшкодування з моменту подання заявки", додає Гетманцев.

Заради наповнення бюджету, представники влади обговорюють повернення ПДВ на пальне на довоєнний рівень. Повернення до податку на додану вартість (ПДВ) у розмірі 20% на пальне планують вже 1 липня цього року.

У березні 2022-го року податок на пальне скоротили з 20% до 7%. Окрім цього був скасований акциз. Такі кроки повинні були допомогти споживачам і бізнесу у найбільш скрутні шокові часи мати пальне за прийнятною ціною. Наприкінці серпня минулого року Верховна Рада підтримала повернення акцизу на пальне.