Військові бази РФ у Криму є легітимними цілями для ЗСУ ‒ у США зробили заяву

Сполучені Штати Америки не будуть заважати Україні атакувати російські військові об'єкти на території тимчасово окупованого Криму.

США вважають Крим територією України, яку Росія перетворила на величезну військову базу. Про це під час онлайн-дискусії, організованої Фондом Карнегі, сказала заступниця держсекретаря США Вікторія Нуланд, передає Gazeta.ua.

За її словами, винятково Україна має вирішувати, чи наносити удари по території тимчасово окупованого півострова.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

"Я не оцінюватиму наперед, де українці вирішать воювати або яке рішення приймуть щодо Криму в короткостроковій, середньостроковій чи довгостроковій перспективах, але ми визнаємо Крим це Україна", ‒ наголосила Нуланд.

Вона також нагадала, що Росія після захоплення Криму відразу ж почала масово порушувати там права людини. Йдеться, зокрема, про переслідування кримських татар та всіх, хто не погоджувався з окупацією.

За словами Нуланд, РФ перетворила півострів на велику військову базу, яку використала для масштабного наступу на решту території України. Тому військові бази Росії в Криму слід вважати легітимними цілями для ЗСУ.

Заступниця держсекретаря США також наголосила, що Україні не буде в безпеці, якщо Крим, принаймні, не буде демілітаризованим.

Сполучені Штати можуть передати Україні не лише ту зброю, яка необхідна на полі бою для перемоги, а й таку, що знадобиться для стримування Росії після завершення війни.

Поки невідомо, чи надасть Вашингтон Києву найближчим часом бойові літаки або ж ракети ATACMS, але такі типи озброєння можуть бути надані для використання з метою стримування, заявила заступниця державного секретаря США Вікторію Нуланд.