Забудьте про освіту: до Швейцарії хочуть, щоб українські біженці працювали

Швейцарія очікує від українських біженців праці

Українські біженці, які прибули до Швейцарії, чекають на працю. Країна планує інтегрувати їх шляхом працевлаштування.

За даними SRF, очікується, що біженці будуть активно взаємодіяти з країною, інтегруватися та знаходити роботу. Але багатьом з них працевлаштування складає непрості завдання.

Ціль Федеральної ради Швейцарії - працевлаштувати 40% українських біженців до кінця року.

"Це не буде легко", - зазначає Ніколь Гісін, заступник керівника відділу внутрішньої політики Конференції кантональних урядів.

Ситуація в різних кантонах Швейцарії значно відрізняється. У франкомовній Швейцарії рівень зайнятості українських біженців надзвичайно низький. Наприклад, у Женеві працює лише 1 на 10 біженців.

Робота в Швейцарії

У той же час, у деяких невеликих кантонах, де переважають великі роботодавці, показники працевлаштування значно вищі. Наприклад, у кантоні Аппенцелль Іннерроден працює понад 51% українських біженців.

Відповідальні посадовці зазначають, що основна причина таких відмінностей - економічна структура кантонів. У регіонах з високим рівнем безробіття біженці мають менше можливостей знайти роботу. Часто їм доводиться працювати на непрестижних і малопривабливих роботах, які незнайомі багатьом з них.

Гісін наголошує, що в Швейцарії часто стикаються з проблемою переконання біженців в необхідності пошуку роботи за своїм фахом.

У зв'язку з цим, вона додає, що для досягнення працевлаштування українців потрібна спільна робота всіх сторін, включаючи роботодавців та біженців.

Міністр юстиції Швейцарії Беат Янс висловив більш оптимістичну думку. Він пропонує видавати біженцям зі статусом захисту S, які працюють і не отримують соціальну допомогу, посвідку на проживання. Це стосується фінансово самостійних шукачів притулку.

Українські біженці у Швейцарії Фото / Getty Images

Це може стати стимулом для біженців знайти роботу та надати роботодавцям довгострокову перспективу. Та навіть цей захід може бути викликом для підвищення рівня зайнятості українських біженців.

Раніше українцям в Швейцарії давали пораду, як знайти житло.