Залужний розповів, як треба змінювати мобілізацію

Рекрутинг і мобілізація: повернення до старих рамок

Головнокомандувач Збройних Сил України (ЗСУ) Валерій Залужний заявив, що оцінювати рекрутинг поки що є рано. Але він вважає, що мобілізація повинна повернутися до того формату, який працював раніше. Про це він розповів журналістам.

«Рекрутинг оцінювати трошки зарано, а що стосується питань мобілізації, її не те що треба підсилювати, а повернути ті рамки, які працювали раніше. Тому, що зараз це проблема тих хлопців, які воюють на передньому краї, їх має хтось замінювати, їм має хтось допомагати», сказав він.

Залужний також зазначив, що іноді вони залишаються без допомоги, а це є зовсім неправильно.

«Просто треба повернути на ті рамки, на яких вони були, на яких вони працювали раніше», додав він.

<p><script async="" src="https://telegram.org/js/telegram-widget.js?22" data-telegram-post="glavcomua/41380" data-width="100%"></script></p>

Ефективність мобілізації після звільнення обласних воєнкомів

На уточнююче питання щодо впливу звільнення обласних воєнкомів на ефективність мобілізації, Залужний відповів також. Він сказав, що це були професіонали, які знали, як це робити, а зараз їх немає.

В законопроєкті про рекрутинг і мобілізацію зазначено зміни, які вирівнюють права чоловіків і жінок у військовому обліку та службі. Народна депутатка від партії «Слуга народу» Мар'яна Безугла повідомила, що жінки можуть вступати на військову службу у штурмовики та інші бойові професії тільки за добровільною базі. Вона також додала, що подружжя військовослужбовців, у яких є 1-2 дитини, матимуть право на відстрочку або звільнення, а якщо дітей троє і більше - обоє.

Крім цього, Міністерство оборони внесло зміни до Розкладу хвороб, за яким медичні комісії оцінюють придатність до служби. Тепер особи з гепатитом, ВІЛ або хворобами психіки, які раніше були призначені як обмежено придатні, повністю прийняті до служби в ЗСУ.