Заступники Баканова за його спиною звітували в ОП - розслідування

Іван Баканов був номінальним главою СБУ.

Його заступники на початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну звітували не своєму керівнику, а в Офісі президента. Про це йдеться в розслідуванні hromadske ""Контора": таємниці Івана Баканова".

"Заступники (голови СБУ Gazeta.ua) ходили в обхід Баканова на доповідь до Татарова (Олег Татаров - заступник голови Офісу президента Gazeta.ua)… Вони ходили на доповідь кожен день. На 9-ту ранку вже має бути вся інформація, що відбувається за ніч, хто там виїхав, хто там утік, різні чутливі теми. Є (глава ОП Андрій Gazeta.ua) Єрмак, який виставляє свою жорстку вертикаль, своїх людей, які віддані йому й доповідають йому. Тому все, що відбувалося в СБУ, знали в ОП. Не може бути такого, що Баканов призначив Кулініча от собі просто, він у всьому винуватий, він суперзрадник. Так це ж призначення погоджувалося з Офісом президента", сказав один зі співрозмовників hromadske.

Депутат і член комітету Ради з питань національної безпеки Сергій Рахманін вважає, що Іван Баканов ще до початку повномасштабного вторгнення був радше "номінальним головою СБУ". Проте навіть у такому разі звітування його заступників напряму Офісу президента може порушувати не лише субординацію, а й нормативну базу.

Голова СБУ, наголосив Рахманін, має звітувати президенту, оскільки той є Верховним Головнокомандувачем.

"Якщо ми говоримо про СБУ, наскільки я розумію, вона належить до кластера правоохоронних органів, за які відповідає Татаров. Чи мають вони звітувати Татарову? Думаю, що ні. Чи мають у них бути контакти з Татаровим, якщо він є куратором і відповідає за цей напрямок? Думаю, так, але тільки з безпосередньої санкції керівника, тобто голови СБУ", сказав Рахманін.

В СБУ визнають наявність такої практики. Там розповіли, що нинішній голова СБУ Василь Малюк, який на час початку повномасштабного вторгнення був одним із заступників Івана Баканова, одноосібно вів справу колишнього очільника СБУ в Криму Олега Кулініча. Кулініча обвинувачують у держзраді. Він спілкувався з Бакановим і "мав вплив на ухвалення главою служби важливих рішень". Саме так пояснюють часті походи нинішнього голови СБУ до Офісу президента за часів Баканова без відома останнього.

"СБУ самостійно викриває деструктивні елементи у своїх лавах і в межах чинного законодавства передає ці матеріали у Державне бюро розслідувань. Одна з таких справ викриття Кулініча. Його розробкою та затриманням керував особисто Василь Малюк, доповідаючи про всі обставини справи напряму президенту Володимиру Зеленському", повідомили в СБУ.

Іван Баканов очолював СБУ з серпня 2019 року. До цього він був керівником "Студії Квартал-95". Під час передвиборчої кампанії очолював штаб Зеленського.

Торік у липні президент Володимир Зеленський відсторонив Баканова з посади голови СБУ за невиконання (неналежне виконання) посадових обов'язків, що спричинило людські жертви або інші тяжкі наслідки.

27 червня Баканов отримав свідоцтво адвоката від Ради адвокатів Полтавської області.