Зелена карта: українцям озвучили нюанси для різних країн

Українцям розповіли, який ліміт відповідальності по Зеленій карті у різних країнах світу і що вона покриває.

Як передає "Хвиля", про це пише VisitUkraine.

Так, страховий захист чи ліміт відповідальності поліса за "Зеленою картою" визначається мінімальними вимогами, встановленими законодавством тієї країни, де сталася дорожньо-транспортна пригода. Це означає, що розмір страхового покриття може відрізнятися залежно від держави, де стався інцидент.

"Зелена карта" - це міжнародна автомобільна страховка, яка потрібна для поїздок за кордон. Така страховка є обов'язковою для керування транспортним засобом у країнах, що входять до міжнародної системи "Зелена карта", більшість з яких є державами-членами Європейського Союзу.

Тобто поліс страхування "Зелена карта" є свідченням того, що транспортний засіб має страхове покриття обов'язкової цивільної відповідальності власника. Головна мета такої страховки - надати гарантії країні, що приймає, що у разі ДТП, страхова компанія країни походження автомобіля виплатить відшкодування потерпілим третім особам відповідно до законодавства тієї країни, де стався інцидент. Тобто страховий сертифікат "Зелена карта" покриває збитки, заподіяні водієм авто, третім особам на території іноземної держави.

Полис "Зеленая карта", война россии против Украины, выезд из Украины, НБУ

Таким чином, якщо за кордоном станеться ДТП, або водія зупинить поліція і він не матиме при собі поліс "Зелена карта", йому загрожує серйозне покарання. Це може бути штраф, розмір якого може сягати 1000 євро, а в деяких випадках навіть депортація з країни з подальшою забороною на в'їзд. Все це залежить від конкретних обставин та законодавства держави, де знаходиться водій.

Ліміти відповідальності або страхове покриття по Зеленій карті

Як зазначається, страхова сума "Зеленої картки" визначається законодавством країни, де сталася ДТП та поділяється на: покриття персональних травм та покриття матеріальних збитків, завданих третім особам. У різних країнах суми варіюються від кількох тисяч до кількох мільйонів євро.

При цьому є країни, де повністю відсутні ліміти виплат на лікування у разі настання ДТП. Це означає, що постраждалим буде призначено повну компенсацію, а винуватцеві аварії не доведеться нічого доплачувати з власної кишені.

Зазначимо, що такі умови діють у таких державах:

  • Бельгія;
  • Велика Британія;
  • Ізраїль;
  • Ірландія;
  • Люксембург;
  • Норвегія;
  • Туніс;
  • Фінляндія;
  • Франція.

Зверніть також увагу, що вартість "Зеленої карти" не залежить від суми покриття та є фіксованою для всіх країн. Остаточна вартість полісу страхування залежить від терміну його дії (вибирається при оформленні) та типу транспортного засобу, що страхується.

Оформити страховку для виїзду за кордон можна на сайті Visit Ukraine за цим посиланням. Для цього вам необхідно мати:

  • техпаспорт на авто;
  • документ, що підтверджує особу водія (право водія, закордонний паспорт, паспорт України або ID-картка).

Нагадаємо, у Польщі змінили правила подання заявок для посвідки на проживання.