Земан розповів про дружбу з Путіним

Президент Чехії Мілош Земан дружив з російським президентом Володимиром Путіним, але війна все змінила.

Він сказав би Путіну вивести війська з України, повідомляє видання Ceske Noviny.

"Я б сказав йому абсолютно по-дружньому, щоб він виводив армію з України. Ніхто не хоче, щоб він визнав свою помилку на словах і бив себе в груди, але насправді він міг би визнати цю помилку, вивівши армію з України", вказав Земан.

Він припускає, що Путіна можуть скинути або солдати, або бізнесмени. Солдати програють, і вони відчувають це через те, що політичне керівництво слабке і недостатньо їх підтримує. А бізнесмени мають обґрунтоване відчуття, що антиросійські санкції суттєво шкодять їхнім інтересам.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Після російського вторгнення в Україну Земан змінив свою позицію щодо санкцій, які раніше критикував. Сказав, що його стосунки з Путіним базуються на економічній дипломатії, оскільки Росія була постачальником "дуже дешевої енергетичної сировини".

"Оскільки я хочу захищати інтереси чеської економіки, у мене не було абсолютно ніяких підстав робити якісь виступи проти Владіміра Путіна. Це перейшло червону лінію тільки після нападу на Україну, тому що це вже те, де навіть економічна дипломатія повинна поступитися", - додав президент Чехії.

Мілош Земан був прокремлівським політиком. ЗМІ називали його другом президента країни-агресорки РФ Володимира Путіна.

Путін піддався ілюзіям, що Росія "всемогутня" і що російська армія є "другою за потужністю" армією світу. Сьогодні це смішно, заявив президент Чехії.

Земан дозволив понад сотні громадян вступити до лав української армії.