G7 підтримає план США з активів РФ для України – ЗМІ

G7 підтримає план США з активів РФ для України – ЗМІ

Країни "Великої сімки" підтримують план США щодо вилучення коштів з російських активів

Країни "Великої сімки" збіглися у думці про план США з вилучення доходів заморожених російських активів. Це надало б Україні необхідне фінансування у розмірі до 50 мільярдів доларів. Про це повідомляє Bloomberg.

За даними чиновників, які знайомі з ходом дискусії, уряди країн G-7 широко підтримують пропозицію США щодо використання майбутніх доходів від 280 мільярдів доларів коштів російського центрального банку, більша частка яких іммобілізована в Європі.

Міністри фінансів країн G-7 обговорять це питання на зустрічі цього тижня, з метою узгодження варіантів для прийняття остаточного рішення під час саміту лідерів, що відбудеться в червні.

Журналісти зазначають, що хоча контури угоди стають очевидними, важливі деталі все ще обговорюються і потребують затвердження. Серед них - механізм позики, розмір авансової суми та розподіл ризику між сторонами. Однак, було зазначено, що країни G-7 єдині у переконанні, що Україні потрібно більше фінансування.

Міністр фінансів США Джанет Єллен повідомила, що гроші, отримані від цього плану, можуть бути використані для підтримки України у відновленні та оборонних потребах. Вона також зазначила, що ця сума допоможе Україні не тільки до 2025 року, а й у подальшому.

Європейський Союз вже згодився законодавчо надавати Україні прибутки від заморожених коштів двічі на рік. Американці обстоюють використання цих прибутків для надання Києву більшої суми авансом, а майбутні доходи мають покривати ці витрати. Очікується, що заморожені активи принесуть приблизно 5 мільярдів доларів на рік.

Джерело: УНІАН

Читайте також: