Урсула фон дер Ляєн: необхідно розблокувати Чорне море

Урсула фон дер Ляєн: необхідно розблокувати Чорне море

Необхідно розблокувати Чорне море для продовження вивезення українського зерня.

А то станеться продовольчої кризи в найуразливіших країнах, сказала президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, передає "Укрінформ".

Вона наголосила, що ЄС буде працювати над забезпеченням продовольчої безпеки "всіма наявними способами", такими як "коридори солідарності" на українських кордонах. Але для повного відновлення експорту необхідно розблокувати Чорне море.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

"Чорноморська ініціатива надала додаткові 35 мільйонів тонн. Тож ми, напевно, будемо продовжувати вивозити аграрну продукцію з України на глобальний ринок через "коридори солідарності". Але важливим є розблокувати Чорне море та продовжувати експорт цим шляхом", сказала Урсула фон дер Ляєн.

17 липня в Кремлі заявили, що РФ відмовляються продовжувати дію "зернової угоди". Росіяни блокували судна, що прямували до українських портів під завантаження.

Президент України Володимир Зеленський направив офіційні листи президенту Туреччини Реджепу Таїпу Ердогану і генсеку ООН Антоніу Гутеррешу з пропозицією продовжити роботу Чорноморської зернової ініціативи або її аналога у тристоронньому форматі. Він заявив, що ніхто не має права руйнувати продовольчу безпеку будь-якого народу.

Читайте також: