Як фейки, створені штучним інтелектом, забруднюють інформаційний простір

На Близькому Сході знайдено ідеальне середовище для поширення фальшивого контенту. Росія запустила відео з Головнокомандувачем ЗСУ Валерієм Залужним, який нібито закликав до держперевороту. Такі фейки генеруються за допомогою штучного інтелекту (ШІ).

Європейська обсерваторія цифрових медіа виділяє дві основні категорії таких фейків. Перша категорія - зображення, що показують страждання мирного населення. До цієї категорії належить, наприклад, фото батька з п'ятьма дітьми на фоні уламків після бомбардувань у Секторі Гази. Ця фотографія виявилася фальшивкою, з помилками та невідповідностями, типовими для згенерованих ШІ зображень.

Друга категорія - фейки, що перебільшують підтримку Ізраїлю, ХАМАСу або палестинців і апелюють до патріотичних почуттів. Наприклад, картинка із солдатами, які розмахують ізраїльськими прапорами, проходячи через розбомблені будинки, виглядає намальованою, що свідчить про використання ШІ.

Кількість фальшивих фото і відео, створених за допомогою ШІ, може бути невеликою, але вони все одно мають великий вплив. Такі фейки забруднюють інформаційну екосистему, що може мати небезпечні наслідки.