Якщо завтра буде війна? Поляки дали несподівану відповідь, що робитимуть

Кожен третій поляк покинув би країну в разі військових дій - опитування

За результатами опитування, яке провело видання Rzeczpospolita, кожен третій поляк у віці 30-39 років вирішив би покинути країну, якщо почнуться бойові дії у Польщі. Тільки 15% опитаних виявили бажання добровільно вступити до польської армії.

Респондентам задали питання щодо їхньої поведінки "у разі військового нападу Росії на Польщу". 29% заявили, що займуться волонтерською діяльністю, наприклад, в лікарні, 37% готові виїхати (12% за кордон з сім'єю, а 25% - в "безпечне місце в Польщі"). Усього 15,7% зазначили, що готові добровільно вступити до армії.

Хто найбільше планує виїхати з Польщі?

За дослідженням, поляки у віці 30-39 років (33%), сільські жителі (18%) та особи з вищою освітою (20%) найбільше планують виїхати за кордон. Зазначимо також, що 11,6% респондентів не змогли визначитися зі своєю поведінкою у разі нападу Росії, а 22% відповіли, що нічого не будуть робити. Опитування проводилося 15-16 грудня 2023 року серед 1067 респондентів.

Голова Бюро національної безпеки попереджає про загрозу з боку Росії

Проведення дослідження стало відповіддю на заяви голови Бюро національної безпеки Яцека Северського, який попередив, що Росія готується до протистояння з країнами НАТО. Він стверджує, що у Північноатлантичного альянсу є три роки на підготовку до зіткнення з Росією.

Поляки виступають проти повторного введення обов'язкової військової служби

Згідно з опитуванням, 44% громадян Польщі проти повторного запровадження обов'язкової військової служби. Тільки 27% вважають її хорошою ідеєю, 13% думають, що вона може стосуватися обох статей, а 16% не мають чіткої думки. Скасування обов'язкової служби в Польщі відбулося у 2009 році, а до 2010 року польська армія складалася лише з професійних солдатів.