Аналітики ISW показали актуальні карти боїв

На південному фронті біля Роботиного на Запоріжжі Збройні сили України просунулися вперед. Росіяни тим часом посилюють свою оборону в тимчасово окупованому Криму.

ЗСУ проводять ротацію на кордоні Запорізької та Донецької областей, свідчать свіжі карти Інституту вивчення війни (ISW). Ситуація в Харківській та Луганській областях досі напружена.

Російські сили начебто здійснили обмежені наземні атаки вздовж лінії Куп'янськ-Лиман і досягли незначного прогресу в період із 30 вересня по 1 жовтня. Російський військовий блогер заявив 30 вересня, що російська армія здійснила невизначений наступ поблизу Кислівки в 20 км на південний схід від Куп'янська. Бої тривають поблизу Петропавлівки в 7 км на схід від Куп'янська, Синьківки та Дворічної, що під Харковом.

Інший військовий блогер стверджував, що бої точилися в районі Серебрянського лісу в 11 км на південь від Кремінної. Водночас інтенсивність боїв на Луганському напрямку за останній тиждень знизилася.

На напрямку Куп'янськ-Лиман бойових дій не будо 1 жовтня. Там підрозділи 7-ї мотострілецької бригади (2-й Луганський армійський корпус) діють поблизу Білогорівки, що в 10 км на південь від Кремінної.

Водночас новостворена російська 25-та загальновійськова армія (ОБА) повністю укомплектована понад 17 тис. чоловік. 1 жовтня вона розгорнулася на південь і захід від Кремінної, щоб замінити частини 41-ї загальновійськової армії (ЦВО) і 76-ї повітряно-десантної (ВДВ) дивізії, які значно деградували.

Російські джерела стверджують, що 1 жовтня українські сили здійснили невдалі наземні атаки поблизу Кремінної. 1 жовтня Міноборони РФ заявило, що росіяни відбили українські атаки біля Діброви в 7 км на південний захід від Кремінної, а також у районі Серебрянського лісу.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

ЗСУ з кінця вересня регулярно проводять безуспішні атаки на захід від Кремінної, щоб перешкодити російським операціям на березі річки Сіверський Донець біля Білогорівки, а також біля Торського в 12 км на захід від Кремінної і Тернів у 17 км на захід від міста.

1 жовтня українські війська продовжили наступальні дії під Бахмутом. Аналітики підтвердили незначне просування. Геолокаційні кадри від 30 вересня показують, що Сили оборони незначно просунулися на схід від Андріївки в 10 км на південний захід від Бахмута.

Кадри, опубліковані 1 жовтня, показують, що українські сили незначно просунулися на північний схід від Андріївки. Міністерство оборони Росії заявило, що підрозділи російського Південного угруповання військ начебто відбили українські атаки поблизу Кліщіївки в 7 км на південний захід від Бахмута, а також Андріївки та Курдюмівки, що в 13 км на південний захід від міста-фортеці.

Російські джерела стверджують, що ЗСУ продовжували безуспішні спроби прорватися до залізничного полотна в районі Кліщіївки та Андріївки.

Російські окупанти 1 жовтня продовжували наступальні операції поблизу Бахмута, але не досягли жодних підтверджених успіхів. Росіяни безуспішно обстріляли Кліщіївку та Андріївку. Війська ворога зосередили в самому Бахмуті понад 10 тис. осіб.

30 вересня та 1 жовтня російські військові блогери заявляли, що російські війська контратакують і тримають оборону вздовж залізниці поблизу Кліщіївки та Андріївки. Пов'язаний з Кремлем військовий блогер 1 жовтня заявив, що російські війська також здійснили невдалі атаки на північний схід від Кліщіївки.

Інший російський блогер стверджував, що бої на південь від Бахмута нагадують йому ситуацію в Ізюмі восени 2022 року (коли відбувався контрнаступ України в Харківській області), тому що ситуація дуже погана для обох сторін. Він зазначив, що не думає, що Бахмутський фронт розвалиться, як це сталося в Ізюмі у вересні минулого року. Російські джерела стверджували, що станом на 30 вересня російські війська зайняли позиції у східній частині Оріхово-Василівки в 10 км на північний захід від Бахмута.

1 жовтня Міноборони РФ заявило, що російські війська відбили українську атаку поблизу Красногорівки у 8 км на північний захід від Авдіївки.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Російські війська 1 жовтня продовжили наземні атаки вздовж лінії Авдіївка-Донецьк, але не зробили жодного підтвердженого просування. Ворог безуспішно обстрілював Новоселівку в 15 км на північний схід від Авдіївки, Степове, саму Авдіївку, Веселе, що на північно-західній околиці Донецька, Мар'їнку, а також Новомихайлівку в 10 км на південний захід від міста Донецьк.

Російський військовий блогер стверджував, що російські сили також здійснили невдалі атаки поблизу Сіверного (6 км на захід від Авдіївки) та з Опитного (3 км на південний захід від Авдіївки). 30 вересня російські сили нібито атакували на південь від Авдіївки.

Російські джерела стверджують, що 1 жовтня українські війська провели невдалі обмежені наступальні дії в районі кордону Донецько-Запорізької області. Міністерство оборони Росії заявило, що російські війська відбили чотири українські атаки поблизу Приютного в 16 км на південний захід від Великої Новосілки. Станом на 30 вересня інтенсивність українських атак у цьому районі значно знизилася.

Російська армія здійснила контратаки в районі кордону Донецько-Запорізької області. 1 жовтня окупанти відновили деякі втрачені позиції. Російські війська здійснили невдалі атаки поблизу Новодарівки в 15 км на південь від Великої Новосілки.

Пов'язаний із Кремлем російський військовий блогер стверджував, що російські війська провели успішні контратаки з Приютного та відновили втрачені позиції. Він стверджує, що російські сили провели невдалі контратаки в напрямку Старомайорського в 9 км на південь від Великої Новосілки.

1 жовтня українські війська продовжили наступальні операції на заході Запорізької області та досягли незначних успіхів поблизу Роботиного. Геолокаційні кадри за 29 вересня, показують, що українські сили незначно просунулися на північний захід від Роботиного (13 км на південь від Оріхова).

Міноборони Росії стверджувало, що російські сили відбили дві українські атаки в напрямку Роботиного та Вербового (18 км на південний схід від Оріхова). Інший російський військовий блогер стверджував, що українські сили зменшили інтенсивність своїх атак біля Оріхова та проводять ротацію сил, готуючись до відновлення атак у цьому напрямку.

ЗСУ продовжували атаки поблизу Вербового та Новопокровки (16 км на південний схід від Оріхова) 30 вересня. 1 жовтня між російськими та українськими силами відбулися перестрілки поблизу Новофедорівки в 21 км на південний схід від Оріхова.

Війська РФ 1 жовтня провели обмежені контратаки на заході Запорізької області та незначно просунулися в районі Роботиного. Геолокаційні кадри, опубліковані 30 вересня, показують, що російські війська незначно просунулися на південь від Роботиного.

Додаткові геолокаційні кадри, опубліковані 29 вересня, показують, що російські сили незначно просунулися на північний захід від Вербового. Генштаб України повідомив, що російські війська здійснили безуспішні атаки поблизу Новодарівки та Вербового.

У ніч проти 1 жовтня російські війська завдали ударів по Херсонській області керованими авіаційними бомбами. Російські війська випустили 16 авіаційних бомб по Херсонській області та влучили в об'єкти житлової та сільськогосподарської інфраструктури.

У Херсонській облдержадміністрації зазначили, що вдень 1 жовтня дві керовані авіаційні бомби завдали удару по житловому кварталу в районі Берислава. Російський військовий блогер опублікував кадри скидання ВКС РФ авіабомби ФАБ-500 на українські позиції на острові в дельті річки Дніпро.

Російські джерела стверджували, що 1 жовтня Україна випустила дві ракети "Грім-2" по окупованому Криму. Міноборони Росії стверджує, що російська ППО збила дві ракети "Грім-2" над Джанкоєм. Її уламки впали на Джанкойській площі.

Російські війська тим часом перекидають засоби протиповітряної оборони до Сімферополя, ймовірно, з метою подальшого посилення можливостей російської протиповітряної оборони в окупованому Криму.

Російські окупанти посилюють штурми на Таврійському напрямку, який охоплює Запорізьку область та території до Авдіївки. За останні дні кількість ворожих атак збільшилася майже вдвічі, повідомив речник Сил оборони Таврійського напрямку Олександр Штупун.