Археологи знайшли стародавній хрест

Археологи знайшли нагрудний хрест з іконою в центрі у місті Возьники, що знаходиться в Сілезькому воєводстві Польщі. Цей хрест енколпіон був виявлений в місці, яке, ймовірно, було резиденцією лицарів XIV-XV століття. Він був зроблений з мідного сплаву і зазвичай мав реліквії або цитати з Біблії. Цю знахідку було передано на реставрацію до Вроцлава.

Крім того, у тому ж місці були знайдені залишки дерев'яної будівлі з куполоподібною піччю на нижньому рівні. Ймовірно, цю піч використовували для опалення резиденції. Перші дослідження в цьому місці були проведені в 1957 році співробітниками Верхньосілезького музею в Битомі.

На жаль, незважаючи на історичне значення цього місця, його було знищено сільськогосподарською діяльністю. Також, під час археологічних розкопок в околицях Біскупця, на території Вармінсько-Мазурського воєводства, було знайдено скарб - 118 срібних динаріїв IX століття, які належать до періоду Людовика Благочестивого. Ці монети виявили аматори за допомогою металошукачів і про цю знахідку повідомили місцевій владі. Розкопками зайнялись археологи з Острудського музею. Це виявлення особливе тим, що динарії Каролінгів в Східній Європі раніше не зустрічалися. Поки що, вчені не можуть пояснити, яким чином цей скарб потрапив до Польщі, враховуючи той факт, що на той час у землях, оселених пруськими племенами, переважали арабські монети.