Чи можна наразі екстрадувати українців, які втекли за кордон: у Мін'юсті відповіли

Екстрадиція українців, що втекли за кордон, це вкрай складна та кропітка робота.

Щоб зробити таку екстрадицію можливою, необхідне виконання цілої низки умов, що наразі неможливо. Про це в ефірі телемарафону заявив міністр юстиції України Денис Малюська.

"Умовно завтра в величезному масштабі імплементувати це було б не можливо. Спочатку підуть "топи" ті, хто вкрав найбільше. Їх ми спробуємо дістати в першу чергу. А середня риба та інші персонажі підуть пізніше", сказав він.

Малюська наголосив, що першочергово Україна хоче екстрадувати топ-корупціонерів.

"Ключова проблема, яку ми зараз маємо це те, що навіть за більш очевидними і кричущими випадками злочинів, які вчиняли, наприклад, топ-корупціонери, які втекли за кордон, нам відмовляють забезпечувати їхню екстрадицію", зазначив він.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Малюська пояснив, що в країнах Європи, в яких в більшості перебувають наші топ-злочинці чи корупціонери, дуже обережно відносяться до питання екстрадиції у зв'язку з тим, що у нас війна.

"І їхні адвокати наголошують на тому, що передавати в Україну таких персонажів буде вкрай небезпечно. Тому в більшості випадків, на жаль, наші закордонні партнери відмовляють поки що в екстрадиції", сказав міністр.

Проте, за його словами, це явище тимчасове, тому що в Мін'юсті вже є план дій, як сформувати такий механізм.

Днями член парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Давид Арахамія заявив, що люди, котрі незаконно купили довідки для ухилення від призову, будуть нести відповідальність за законом "за дачу хабара, за підробку документів, за ухилення від мобілізації".

Так, ухильників, які виїхали за такими документами за кордон, можуть екстрадувати.