Екстрадиція топ-корупціонерів: міністр розповів, чому відмовляли європейські суди

Суди відмовляють в екстрадиції корупціонерів до України через погані умови утримання і через воєнну ситуацію. Про це заявив міністр юстиції Денис Малюська.

Малюська пояснив, що рішення про екстрадицію приймають суди, і Україна не може безпосередньо вплинути на ці рішення. Вона може лише надати аргументи, які доводять, що екстрадиція наразі можлива і прийнятна.

"У нас було два моменти, чому суди відмовляли в екстрадиції. Перше - це погані умови для утримання. Про платні камери ніхто не скаже, що вони погані, але загалом, безумовно, у нас стандарти не дотягують до європейських. І, мінімум, щоб такі стандарти були хоча б приблизно схожими, нам треба побудувати ще стільки ж СІЗО, скільки в нас є нових. А другий аспект - це якраз війна. І у нас дійсно не в усіх СІЗО є укриття", - розповів Малюська.

Малюська зазначив, що адвокати українських корупціонерів посилаються на можливі порушення прав людини після екстрадиції, і європейські суди беруть ці аргументи до уваги.

"Щоб вирішити цю проблему, Верховна Рада недавно прийняла спеціальний закон. Дуже важкий, але необхідний крок: екстрадованим особам забезпечуються спеціальні умови утримання, щоб забезпечити можливість використання укриття та дотримання європейських стандартів утримання. Ми вже побудували кілька камер у різних слідчих ізоляторах", - розповів міністр.

Малюська вважає, що кількість таких камер зросте до середини літа, що, на його думку, дозволить екстрадувати деяку кількість корупціонерів, які перебувають за кордоном.

Також, міністр юстиції висловив думку, що корупціонерів можна направити в армію. Він зазначив, що багато з них є патріотами, проте патріотизм цих людей є особливим і жадібним. Малюська підкреслив, що в Україні корупцію вирощували десятиліттями, і зараз вона залишається поширеним явищем.