Естонська розвідка оцінила можливості Росії з фінансування війни проти України

За словами глави розвідцентру Сил оборони Естонії Антса Ківісельга, Росія підписала військовий бюджет на 2024 рік, який дозволяє їй продовжувати війну проти України з такою самою інтенсивністю. Зараз витрати РФ на ведення війни зросли до 100 млрд євро, а це приблизно третина усіх видатків уряду Росії.

Ківісельг також зауважив, що вже у першому півріччі 2023 року витрати РФ на війну перевищили заплановані на 10%. Таке зростання призвело до необхідності ухвалення додаткових заходів щодо фінансування військових витрат.

Хоча Росія продовжує війну зі зниженням добробуту свого суспільства, глава розвідки вважає, що найближчим часом вона не зможе здійснити оперативний прорив на фронті. Але він попереджає, що можливо збільшення інтенсивності ударів по енергосистемі, транспортних вузлах та підприємствах України з метою зламати дух українців та спровокувати соціальне невдоволення.

Крім того, Ківісельг зазначив, що Росія розпочала нові інформаційні операції проти України з метою перенесення громадської уваги з зовнішніх загроз внутрішню ситуацію країни. В результаті цього створюються розбіжності та посилюється соціальне невдоволення в Україні.

За останні дні Російська Федерація продовжує збройну агресію проти України. За цей час відбулося 67 бойових зіткнень, ворог виконав два ракетних та 17 авіаційних ударів, а також 46 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях українських військ та населених пунктах. Унаслідок цих атак постраждало цивільне населення, а також була завдана шкода житловим будинкам та іншим цивільним об'єктам.