Гібридна атака Кремля: Пісторіус відреагував на витік розмови між німецькими військовими про Taurus

Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус стверджує, що витік розмови високопоставлених військових бундесверу є частиною інформаційної війни, яку веде президент Росії Володимир Путін.

"Це гібридна атака, спрямована на дезінформацію, – вона спрямована на поділ, на підрив нашої єдності. Відповідно, ми повинні реагувати на це особливо обачно, але не менш рішуче", – цитує слова Пісторіуса видання Die Welt.

Запис та розшифровку ймовірної розмови 1 березня опублікувала головна редакторка прокремлівського телеканалу RT Маргарита Симоньян. Її версія передбачає, що розмова відбулася нібито 19 лютого між "начальником відділу операцій та навчань командування Військово-повітряних сил", "інспектором ВПС" та "співробітниками центру повітряних операцій космічного командування".

Згідно з опублікованою Симоньян розшифровкою розмови, учасники обговорюють технічні аспекти постачання крилатих ракет Taurus, навчання українських пілотів, а також можливі цілі, які могли б уражати ракети. При цьому співрозмовники обговорюють лише теоретичні можливості застосування ракет Збройними силами України.

Точний час запису та шлях проходження розмови до Симоньян не відомі. 1 березня вона повідомила, що "товариші в погонах" передали їй "щось дуже цікаве". ЗМІ припускають, що розмова була записана учасником, який перебува в Сінгапурі і використовував мобільний телефон, і його телефон було підслуховано. Розмова відбулася на платформі WebEx, а не за захищеною лінією, що забезпечує захист від прослуховування.

Міністерство оборони Німеччини розпочало розслідування. Канцлер Олаф Шольц назвав витік розмови "серйозною ситуацією". Він уже висловлював свою протидію постачанню крилатих ракет Taurus до України, мотивуючи це тим, що це вимагатиме посилання військових з Німеччини, що може призвести до участі країни в війні в Україні.

Джерело: Радіо Свобода