Хто винен у блокаді українсько-польського кордону: поляки дали відповідь

Погляди політологів на політику Єврокомісії та правого уряду Польщі

Згідно з проведеним опитуванням, понад половина жителів Польщі вважає, що політика Єврокомісії та уряду партії "Право і справедливість" негативно вплинула на положення польських фермерів і ситуацію на кордоні з Україною. Опитування провела газета Rzeczpospolita ведучи соціологічний центр SW Research.

Дослідження показало, що 54,6% учасників вважають вину за ситуацію за Польщі та колишнього уряду. Меншість, 8,9%, вважають новий кабмін у такому сенсі винним. Зокрема, 9,8% опитаних вважають, що Київ сприяв погіршенню ситуації аграріїв, а 8,5% думають, що за всім стоїть Росія. Лише 1,3% опитаних не впевнені в виновниках, а 14% не мають власної думки.

Розбіжності між чоловіками та жінками в думках про Єврокомісію

За результатами опитування, чоловіки (35%) частіше, ніж жінки (21%), вважають, що Єврокомісія несприяла поліпшенню становища фермерів. Також частіше свою незгоду з політикою висловлюють молоді люди до 24 років (34%) та респонденти з високим доходом. Також велике значення має розмір міста, де проживають респонденти.

Переговори про положення "Зеленої угоди"

Польща проводить неофіційні переговори з президенткою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн щодо положень "Зеленої угоди". Заступник міністра закордонних справ Польщі Анджей Шейна підтвердив цю інформацію та зазначив, що метою переговорів є звільнення польських фермерів від деяких обов'язків, які ставляться перед ними у рамках угоди.

Протести фермерів та спекуляції про їхній заборонений характер

Заступник міністра економіки України Тарас Качка заявив, що польські фермери зрозуміли, як їх використовують радикальні політики та російські спецслужби з метою розпалення міжнаціональної ворожнечі між поляками та українцями. Він також зазначив, що вимоги фермерів стають більш раціональними завдяки дипломатичним переговорам між Польщею та Україною. Особливо під впливом доводів про те, що фермери конкурують не з українськими, а з російськими продуктами.