Індія знайшла більш надійного постачальника нафти, аніж Росія

Недавно індійські нафтопереробні підприємства почали збільшувати свої закупівлі нафти у Венесуели. Після послаблення США санкцій проти країни Південної Америки. Це відбулося декілька тижнів тому, інформує міжнародне рейтингове агентство S&P Global.

Останній раз індійські компанії закуповували нафту у Венесуели восени 2020 року. Згідно з даними на листопад 2023 року, обсяг привезеної сировини склав 20 тисяч тонн і до кінця грудня ця цифра збільшиться до 390 тисяч тонн.

Аналітики S&P стверджують, що такий новий напрямок імпорту дозволить нафтопереробним підприємствам в Індії збільшити свій дохід. Однак, для цього їм прийдеться стати у конкуренцію з Китаєм.

Після запровадження заходів санкцій проти Росії, Індія збільшила свій імпорт російської нафти. Це було обумовлено значним дисконтом, який Росія пропонувала. Проте, з часом зниження цього дисконту, пропозиція Росії стала для Індії не такою вигідною. Особливо, коли Індії поки що не вдається знайти вирішення питання оплати за поставлену нафту.

Існує проблема з використанням юані для оплати, так як Індія вважає Китай своїм геополітичним супротивником. Отримання платежів в рупіях також незручно для Індії, оскільки цю валюту неможливо експортувати з країни.

Нещодавно танкер NS Century направлявся до Індії з нафтою з Далекого Сходу, коли США почали санкціонувати судно, що належить "Радкомфлот". З того часу танкер блукає біля берегів Шрі-Ланки вже більше тижня. Про це повідомляє Bloomberg.

Це ще раз підкреслює виклик, з яким стикається Індія, намагаючись імпортувати дешеву російську нафту, уникнути ризику руйнування зв'язків з США.

Згідно з даними АІС, танкер Aframax NS Century під прапором Ліберії, блукає біля берегів Шрі-Ланки протягом 10 днів. Судно припинило свій шлях до Індії відразу після того, як Мінфін США на нього наклав санкції. Починаючи з 25 листопада, цей танкер мав доставити до Вадинару в Індії до 110 тисяч тонн нафти з Далекого Сходу. Однак, можливо, зупинка танкера також пов'язана з втратою страховки від американської компанії, і російські власники шукають заміну.

Нагадаємо, Міністерство фінансів США оголосило про санкції проти трьох установ і заблокувало три нафтові танкери, які доставляли російську нафту за ціною, яка перевищувала установлену стелю в 60 доларів за барель. Про це повідомляє прес-служба американського Мінфіну.