Масові звільнення у владі: чому "полетіли голови" та кому готуватися на вихід

Західні партнери дали зрозуміти Офісу президента та главі держави Володимиру Зеленському, що не хочуть терпіти корупцію в українській владі. Масові відставки та звільнення відбуваються напередодні великої поставки зброї. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів політолог Олександр Кочетков.

"До України приїжджав "вісник змін" Борис Джонсон. Він спілкувався із Зеленський. Саме після цього почалися заяви про відставки. Це друг України порадив нашому президенту зробити ці кроки. Тому що наші союзники і партнери вкрай незадоволені корупцією. Тому що коли громадяни Європи та США бачать це, то мова починається про припинення допомоги. Наша влада це зрозуміла. Але треба розуміти, що просто відставка це замало. Потрібні розслідування та покарання злочинів", говорить Кочетков.

Відставки відбуваються напередодні масштабного постачання зброї, додає політолог.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

"А для цього українські суспільство та політика повинні бути чистими та бездоганними. Зокрема, є багато інформації про корупцію на місцях. Тому влада прибирає тих голів областей, до яких накопичилися питання. Ознаки корупції були у діяльності голови Дніпропетровської ОВА. Ми тут пам'ятаємо історії з дорогами. По Запоріжжю пам'ятаємо незрозумілу ситуацію з гуманітаркою. І так питання є по всіх. Тобто влада показує, що очищається не тільки на центральному рівні, а й на місцевому", каже Кочетков.

Далі зміни можуть бути в Кабміні, до якого безліч питань, пояснює політолог.

"Як в суспільства, так і в Офіса президента та західних партнерів. Є питання до очільника уряду, міністра соціальної політики, реінтеграції окупованих територій, до економічного блоку. Тому я очікую, що можуть відбутися суттєві зміни у складі Кабінету Міністрів", уточнює Кочетков.

Кабінет міністрів звільнив Василя Лозинського з посади заступника міністра розвитку громад, територій та інфраструктури. Перед цим Національне антикорупційне бюро затримало чиновника. Лозинського звинувачують в отриманні $400 тис. хабаря. Президент Володимир Зеленський заявив, що це сигнал усім, "чиї дії або поведінка порушують принцип справедливості".

На засіданні 24 січня Кабінет Міністрів розгляне звільнення п'яти голів обласних військових адміністрацій, повідомляють журналісти. Йдеться про голів Дніпропетровської (Валентин Резніченко) Запорізької (Олександр Старух), Київської (Олексій Кулеба), Сумської (Дмитро Живицький) та Херсонської (Ярослав Янушевич) обладміністрацій.

Заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко написав заяву про звільнення з посади. Замість нього на посаду планують призначити голову Київської обласної військової адміністрації Олексія Кулебу.