Національний авіаційний університет розділили на два

Національний авіаційний університет буде розділений на два заклади вищої освіти: Київський авіаційний інститут та Українська державна льотна академія у Кропивницькому.

Це рішення було ухвалене урядом згідно з повідомленням віцепрем'єр-міністра з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій Михайла Федорова, яке передає "Укрінформ".

У повідомлені зазначено, що це рішення є важливим для розвитку українського авіапілотування, виробництва дронів, розвитку бойових технологій та національної безпеки України.

Федоров відзначив, що Національний авіаційний університет мав стати центром розвитку авіапілотування та розробки безпілотників, але не продемонстрував достатню ефективність.

Колектив Льотної академії Національного авіаційного університету у місті Кропивницький звернувся з проханням виділити їхній заклад відокремлено від НАУ. Льотна академія має цехи з виробництва безпілотників, але їх можливості обмежені керівництвом іншого закладу.

"Тепер ці освітні заклади матимуть нових керівників та стануть центрами, де будуть розроблятися технології перемоги. Вони будуть просунутими, інноваційними та готовими оперативно відповідати на потреби суспільства та держави," - підкреслив Федоров.

Студенти та викладачі продовжують працювати й навчатися. Розподіл не змінить умов праці або рівня зарплат викладачів.

Київський авіаційний інститут матиме наглядову раду з розширеними повноваженнями. Ця рада буде контролювати витрати закладу, систему освіти, призначення ректорів та деканів під час перетворення університету. До ради також долучаться представники бізнесу, державних органів, самоврядування та випускники НАУ.

Україна може створити десятки тисяч нових безпілотників, але якщо не буде навчених інструкторів, ця техніка не зможе бути ефективною на фронті. З початку російського вторгнення в Україні було створено 10 нових навчальних центрів. За думкою росіян, найголовнішими та найефективнішими з них є Dronarium (Руслан Беляєв), "Крук" (Віктор Таран) та Боривітер (Ігор Федірко). Всього навчальні центри підготували 7 тисяч військових операторів безпілотників.