Протести посиляться. Туск не домовився з фермерами

Фермери продовжують страйки в Польщі

9 березня прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск зустрівся з фермерами, однак ніяких угод досягнуто не було. Водночас фермери заявили про продовження страйків. Про це пише Polsat News.

На переговорах Дональд Туск зазначив, що не збирається закривати кордон з Україною, натомість пропонує фермерам підтримку з державного бюджету.

«Премʼєр сказав, що буде намагатися переконати Єврокомісію щодо «Зеленого курсу». А щодо кордону, то сказав, що не закриє», – повідомив один із фермерів Анджей Соботінський.

За його словами, Туск сказав, що допоможе з державних коштів викупити у фермерів надлишок збіжжя, і доручив Міністерству сільського господарства порахувати суму.

Він додав, що остаточного порозуміння з урядом немає, слова Туска аграрії взяли до відома і чекають на конкретні рішення. Про припинення протесту і блокади кордону, за його словами, наразі не йдеться.

Водночас організатор протестів фермерів Томаш Обшанський зазначив, що під час переговорів із прем’єр-міністром нічого не було домовлено, а глава уряду «прийшов ні з чим».

Він також заявив, що страйки фермерів продовжаться. Наступний анонсований на 20 березня. 

Європейська комісія пропонує нові законодавчі пропозиції для фермерів

Нагадаємо, наступного тижня Європейська комісія представить нові законодавчі пропозиції для задоволення вимог фермерів-протестувальників. 

Як повідомлялося, уряд України готовий погодитися на певні обмеження у торгівлі з ЄС для української агропродукції, однак влада очікує, що Євросоюз припинить експортувати сільськогосподарську продукцію з Росії.

До слова, на мітингу польських фермерів у Варшаві перед будівлею Сейму відбулися сутички між протестувальниками та поліцією. Кілька поліцейських дістали поранення, близько десятка людей були затримані.

Нова акція фермерів розпочнеться в Польщі

Нагадаємо, польські фермери, які протестують на кордоні з Україною, анонсували нову акцію, яка триватиме до 30 квітня.  Зазначається, що нова акція розпочнеться 10 березня поблизу пункту пропуску «Гребенне», що навпроти українського пункту «Рава-Руська».

Читайте також:

  • Фермерам у ЄС стане краще? Член Єврокомісії повідомив, на які законодавчі зміни чекати
  • Зерно, висипане на землю. Нардеп Княжицький пояснює, чому не варто хапатися за серце
  • Україна та Польща. Як подолати нинішні труднощі у відносинах?
  • Хто винен у блокаді українсько-польського кордону: поляки дали відповідь