Російські священники вмирають на війні в Україні: названо цифри

Згідно з інформацією, наданою головою Синодального відділу із взаємодії зі збройними силами та правоохоронними органами митрополитом РПЦ Кирилом (Покровським) на засіданні Всесвітнього російського народного собору, близько 700 священнослужителів РПЦ брали участь у війні в Україні, проте семеро з них загинули.

Крім того, зазначено, що близько ста православних священиків перебувають на передовій щодня, проте вони не числяться там офіційно і діють як волонтери-добровольці.

Зараз на розгляді знаходиться питання щодо надання правового статусу військовому духовенству, яке проходить на фронті.

Угідно з вказівкою Володимира Путіна, розробляється концепція, яка передбачає укладення угод між традиційними конфесіями та Міноборони Росії, де традиційні конфесії, що уклали згадані угоди, матимуть право направляти військових священників до військових частин. Крім того, буде заборонено видавати бойову зброю та боєприпаси військовим священикам, а також розповсюджувати на них соціальні пільги та комендації, які передбачені законодавством РФ для військовослужбовців та членів їх сімей. Про це повідомила ігуменя Ксенія (Чернега).

Попередньо, пропозицію про регулювання правового статусу військового духовенства підтримала Рушан Аббясов, перший заступник голови Ради муфтіїв Росії, вважаючи її справедливою та необхідною.

Раніше ієрей РПЦ Роман Колеснев закликав переглянути підходи до розслідування випадків зґвалтування жінок.

Треба також зазначити, що шостий апеляційний адміністративний суд встановив, що УПЦ МП є складовою частиною РПЦ. Українська православна церква Московського Патріархату діє відповідно до постанов Архієрейського Собору РПЦ, прийнятих у жовтні 1990 року.