Соціологи пояснили резонансне опитування про корупцію

Київський міжнародний інститут соціології прокоментував результати опитування, за яким 78% опитаних українців вважають, що президент Володимир Зеленський несе пряму відповідальність за корупцію в уряді та воєнних адміністраціях.

Багато інтерпретаторів ототожнили "відповідальність" із "причетністю", хоча це не так. Серед українців досі зберігається бажання мати сильного лідера, від якого очікують рішучих дій, повідомив КМІС.

"Українці персоналізують в особі президента саме того, хто, на їх думку, здатен і має привнести необхідні зміни. Тобто зараз це запитання відображає запит і заклик громадськості до президента вчинити рішучі дії, спрямовані на боротьбу з корупцією", пояснили соціологи.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Наразі Зеленський зберігає рекордно високу підтримку (80-85% довіри чи схвалення діяльності залежно від формулювання запитання), сказали у КМІС.

"При запиті населення на оновлення центральної влади лише чверть хотіли б зміни президента після перемоги. Тобто зараз заклик до президента до боротьби з корупцією не означає зниження і кризу підтримки (проте, звісно, у довготривалій перспективі і особливо після перемоги та після зміни порядку денного можуть бути істотні зміни)", заявили соціологи.

11 вересня Фонд "Демократичні ініціативи" ім. Ілька Кучеріва опублікував результати опитування, за яким 78% опитаних українців вважають, що президент несе пряму відповідальність за корупцію в уряді та воєнних адміністраціях. Не погоджуються з цим твердженням лише 18% опитаних, сказали соціологи.

Після цього голова парламентської фракції "Слуга народу" Давид Арахамія назвав соціологічне дослідження маніпулятивним.