США посилюють санкції проти іранської нафти

В п'ятницю, 3 листопада, Палата представників США ухвалила законопроект, який націлений на посилення санкцій проти іранської нафти. Згідно з повідомленням агентства Reuters, цей законопроект отримав назву "Про припинення приховування іранської нафти" і передбачає вжиття заходів проти іноземних портів та нафтопереробних заводів, які експортують нафту з Ірану з порушенням американських санкцій.

У зв'язку з нападами ХАМАС на Ізраїль, які сталися 7 жовтня, законодавці США розглядають кілька законопроєктів, спрямованих на тиск на Іран. Іран довгий час підтримує ХАМАС, але відкидає будь-яку причетність до останніх нападів. Між тим, представник республіканців Майк Лоулер та демократ Джаред Московіц заявили, що данний законопроєкт послабить незалежність Ірану та надішле чіткий і сильний сигнал іншим країнам, зокрема Китаю та Росії, про те, що вони не повинні сприяти уникненню санкцій та фінансуванню терористичних організацій.

Законопроєкт має пройти голосування у Сенаті та бути підписаним президентом США Джо Байденом, перш ніж стати законом.

Варто зазначити, що незважаючи на санкції, які США вводять проти іранської нафти через його ядерну програму, експорт нафти з Ірану продовжує швидко зростати. Єдина країна, куди Іран експортує понад 80% своєї нафти, є Китай. Експорт іранської нафти становить близько 1,5 мільйона барелів на добу, що є найвищим рівнем за останні чотири роки, як свідчать дані консалтингових компаній FGE і Vortexa, опубліковані у вересні.