Україна не змінювала статус військовополонених зі "списку Іл-76", оголошених РФ загиблими, - Юсов

РФ визнала загиблих воїнів польовими полоненими

Представник ГУР Міністерства оборони Андрій Юсов заявив, що військові, яких РФ оголосила загиблими в авіакатастрофі Іл-76 в Білгородській області, тепер вважаються військовополоненими.

Про це він повідомив в ефірі телеканалу "Еспресо".

"Що стосується "списку 65": ми можемо підтвердити, що це справді прізвища українських захисників, які перебувають в російському полоні. Ми нічого не змінювали в їх статусі", - сказав Юсов.

Він додав, що цих військовополонених подавали на обмін, але цей процес був скасований після падіння військового літака РФ.

"Немає жодного підтвердження, що на борту літака були українські полонені. Режим тиші не був оголошений, як це було при інших обмінах, коли було правильно організовано інформування про перевезення українських полонених", - підкреслив представник ГУР.

Передавши зброю разом з українськими полоненими, РФ, за словами Юсова, скоїла ще один військовий злочин.

"Україна звертається до РФ про повернення тіл військовослужбовців. Відповіді немає, але ми продовжуватимемо подавати запити. Україна проводить власне розслідування. СБУ вже розпочала його. Також ми пропонуємо незалежне міжнародне розслідування, але РФ відкинула цю пропозицію", - підкреслив Юсов.

Нагадаємо, 24 січня в РФ впав військовий літак Іл-76, уряд України наполягає на проведенні міжнародного розслідування цієї катастрофи.