Українські біженці у Бельгії: дипломатка Аношина розповіла про пільги та проблеми

Зараз у Бельгії знаходиться 75 тис. українських біженців, які отримали статус тимчасового захисту після вторгнення. Таку інформацію надала Наталія Аношина, тимчасово повірена у справах України у Бельгії, в інтерв'ю для "Главкому".

Статус тимчасового захисту в Бельгії гарантує отримання освітніх послуг для дітей, включаючи приход у дитячий садок, початкову і середню школу. Біженці також отримують необхідну медичну допомогу як у кризових ситуаціях, так і запланованих випадках, на рівні, що стосується громадян Бельгії. Лікарняні послуги надаються як у публічних, так і приватних закладах, залежно від виду медичного страхового полісу.

Українські біженці також мають право на працевлаштування на рівні з громадянами Бельгії. Вони також можуть отримувати щомісячну грошову допомогу, але лише якщо у них немає інших джерел доходу і якщо вони не проживають з першими родичами. Також українці можуть безкоштовно або з отриманням знижки відвідувати курси французької, нідерландської, німецької та англійської мови.

Наталія Аношина пояснила, що причиною того, що у Бельгії є менше українських біженців, порівняно з Польщею або Німеччиною, є те, що Бельгія знаходиться ближче до кордону України. Зокрема, вона зазначила, що багато людей їдуть до друзів і родичів, які вже знаходяться у Бельгії.

Однією з найчастіших проблем, з якими зіштовхується Наталія Аношина, є прохання про оформлення паспортів, довіреностей, реєстрацію дітей. Вона також надає консультації щодо законодавства України і допомагає у отриманні статусу тимчасового захисту. За словами Аношиної, посольство допомагає біженцям, які хочуть повернутися додому, але не мають паспорта.

Нагадаємо, що Бельгія стане першою країною ЄС, яка позбавить Росію активів на користь України. В цілях підтримки України, у країні буде створено спеціальний фонд розміром 1,7 млрд євро.