Українського письменника засудили на 10 років

2 жовтня 1980-го Київський міський суд виніс вирок українському поетові Василю Стусу - 10 років таборів особливого режиму і 5 років вислання. Напередодні слухання адвокатом поета був призначений Віктор Медведчук. Від послуг цього адвоката Василь Стус відмовився. Слухання відбувалося у закритому режимі.

"Коли Стус зустрівся з призначеним йому адвокатом, відразу відчув, що Медведчук є людиною комсомольського агресивного типу, - пригадував дисидент Євген Сверстюк. - Він його не захищає, не хоче його розуміти. Не цікавиться його справою. Василь Стус відмовився від цього адвоката".

На засіданні 1 жовтня адвокат Віктор Медведчук в унісон прокурору повторив, що "всі злочини Стуса заслуговують покарання". Після цього судове засідання було перерване. 2 жовтня почалося наступне засідання.

"Я вимагаю, щоб на судове засідання мали доступ представники зарубіжної та радянської преси. Також ті особи, які хочуть бути присутніми на судовому засіданні", - заявив Стус.

Однак суддя розпочав із зачитування вироку. Василя Стуса було незаконно позбавлено права на останнє слово.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Адвокат не поінформував дружину Василя Стуса Валентину Попелюх про суд. Пізно ввечері 30 вересня 1980-го повістки про виклик до суду в якості свідків отримали Михайлина Коцюбинська, Світлана Кириченко та Валерія Андрієвська. Жінки одразу ж зв'язалися з дружиною Василя Стуса. Але її впустили лише на зачитування вироку.

"Він піднявся, а йому давай рота затуляти. Прямо фізично. Руки один йому скручує, а другий рота затуляє. І так витягнули", - згадувала дружина Стуса.

Український поет і правозахисник 47-річний Василь Стус загинув у таборі в селі Кучине Пермської області в Росії 4 вересня 1985-го. Офіційна версія смерті - зупинка серця. Політв'язень Василь Овсієнко вважає, що Василь Стус загинув від удару карцерними нарами. Поховали його наступного дня на табірному цвинтарі. 1989-го тіло перевезли до Києва на Байкове кладовище.

Нагадаємо, що раніше в соцмережах розгорівся скандал, що нібито зі сценарію фільму про Василя Стуса вирізали сцену фінального судового засідання над поетом-дисидентом, адвокатом якого був Віктор Медведчук. Зйомки фільму почалися наприкінці квітня, режисером є Роман Бровко. Проект став одним із переможців конкурсного відбору Державного агентства України з питань кіно. Держкіно виділяє на нього 19 млн грн, загальний бюджет - близько 40 млн грн. Договір з компанією "UM-GROUP" про надання фінансової підтримки фільму "Птах душі" Держкіно підписало 18 грудня 2017-го.

Як пояснила знімальна група фільму, кадри з Медведчуком були вирізані, щоб не стати "політичним інструментом". Однак Реведжук обіцяє найближчим часом поділитися з громадськістю, "що ж пов'язує Романа Бровка з прес-секретарем Медведчука та Суркіса, Сергієм Васильєвим", а ще - розкрити інформацію про суму, обіцяну режисерові за вирізану сцену про Медведчука.