Виплати продовжили автоматично, але не всім: що робити українським переселенцям

Кому потрібно подавати заяву для продовження виплат переселенцям

Українським переселенцям розповіли, кому потрібно звертатися для продовження виплат. Про це інформує "Хвиля" з посиланням на "Юридичний порадник для ВПО".

За рішенням уряду України, виплати внутрішньо переміщеним особам буде автоматично продовжено до 1 березня. Проте, є категорії переселенців, яким також можливе продовження виплат на 6 місяців. Але для цього потрібно звернутися до органів соціального захисту населення з заявою.

За способом продовження виплат ВПО вони діляться на тих, кому виплати продовжать за заявою, поданою у власних інтересах (виплати "на себе") та тим, кому виплати продовжать на сім'ю за заявою одного із членів сім'ї.

Заяву на продовження виплат допомоги можуть подати малолітні діти, які прибули без супроводу законного представника. Також заяви можуть подати особи, які перебувають у сімейних/сімейних відносинах з дитиною, а також особи, які були уповноважені батьками або іншими законними представниками супроводжувати дитину.

Також заяву на продовження виплат можуть подати вагітні жінки після 30-го тижня вагітності та особи, які втратили працездатність. Однак, для осіб, які отримують державну соціальну допомогу, є обмеження в середньомісячному доході. Виплати автоматично продовжуються для осіб з інвалідністю І та ІІ групи.

Заяви на продовження виплат мають подаватися окремо для заявників і членів їхніх сімей.

Увага українців також звернули на те, що продовження виплат мають право всі ВПО - ті, хто отримував допомогу після змін у порядку отримання допомоги, ті, хто почав отримувати допомогу з 1 серпня 2023 року та ті, хто отримав право на повторну виплату зв'язку з черговим переміщенням.

Також Мінсоцполітики спростувало чутки про блокування рахунків пенсіонерів.