За день у 77 тис. людей відібрали домівки

Органи республіканських та союзних МДБ та МВС провели депортацію населення Західної України 21 жовтня 1947 року. Ця операція, відома як "Операція "Захід", була спрямована на знищення соціальної бази українського визвольного руху. Протягом однієї доби 77 808 людей було вивезено до Сибіру і Казахстану.

Українська повстанська армія не зупинилася після закінчення радянсько-німецької війни, а намагалася дестабілізувати радянські владні структури. З метою нейтралізації повстанського руху радянське керівництво вирішило депортувати людей. Упродовж 1944-1946 років понад 14 тисяч родин учасників національно-визвольного руху було вивезено з Західної України в віддалені райони СРСР.

Партійне керівництво вимагало від силових структур продовжувати ці дії. Найбільша хвиля депортацій сталася 21 жовтня 1947 року. Операція розпочалася о 2:00 в Львові, де військові проникли в помешкання мешканців. Після швидкого обшуку, людям дозволяли зібрати особисті речі, а потім цілі сім'ї були доправлені на залізницю у вантажівках.

Крім Львова, депортації почались з Рава-Руської, Жовкви, Бузька, Городка та Яворова. Операція також відбулася у Буковині, Волині, Івано-Франківщині, Рівненщині та Тернопільщині зранку о 6:00.

Mайже всі аспекти операції "Захід" були ретельно сплановані працівниками МДБ. Вона була керована заступником міністра внутрішніх справ УРСР Миколою Дятловим. Кожні 6 годин він звітував міністру держбезпеки та міністру внутрішніх справ УРСР.

Під час операції силовики знаходили підпільні схованки та конфіскували зброю, націоналістичну літературу та антирадянські листівки. Вони також затримували учасників підпілля. Майно депортованих конфіскували та передавали в державну власність.

Усі депортовані були змушені працювати на каторжних роботах у копальнях та колгоспах Сибіру. Операція "Захід" стала однією з найбільших та найшвидших депортацій західних українців.

У період з 1944 по 1953 рік у Західній Україні було репресовано понад 500 тисяч людей. Близько 134 тисячі осіб були арештовані, 150 тисяч людей було вбито, а понад 200 тисяч осіб було виселено за межі України на довічний термін.

Депортацію етнічних німців з Криму до Орджонікідзевського (тепер Ставропольського) краю розпочали 18 серпня 1941 року. Всеукраїнський комітет оборони прийняв рішення про депортацію німців як "неблагонадійних народів" за наказом голови Державного комітету оборони СРСР Йосипа Сталіна.

Операція тривала з 15 по 22 серпня. За даними наркома внутрішніх справ Кримської Автономної Радянської Соціалістичної Республіки Григорія Каранадзе, було "евакуйовано" 59,7 тисяч німців та пов'язаних з ними осіб.

Щоб отримувати новини, підпишіться на наш телеграм-канал - INKORR