Звільнили всіх заступників міністра оборони – чому Умєров пішов на такий крок

Кабінет міністрів звільнив усіх заступників міністра оборони та державного секретаря Міністерства. Рустем Умєров приведе своїх людей. І є кілька важливих факторів, за якими можна буде оцінити роботу нової команди. Результат вже може бути за кілька місяців. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів політолог Андрій Миселюк.

"Коли Резніков подав у відставку, разом з ним написали заяви всі його заступники. Це було лише питання часу, коли вони реально підуть. Прийшов новий міністр і очевидно, що він приведе свою команду. Працював зі своїми людьми у Фонді державного майна і цілком логічно, що він їх і візьме. Також маємо скандали із заступниками Резнікова. Тому що їх так само звинувачували у корупції. Зокрема, назвали прізвище Шарапова та інших. Питання в тому, щоб було належне розслідування, а не просто звільнення і покарання. Має бути належна оцінка", сказав Миселюк.

Новий міністр Рустема Умєров буде орієнтуватися на своїх людей, наголосив політолог.

"У Міністерстві залишаються керівники апарату, окремих відомств. Тобто Міноборони продовжує працювати. Щодо нової команди все залежить від того, хто прийде. Там можуть бути люди, які вже працювали у військовій сфері, з досвідом в армії. Але спрогнозувати складно. Важливо те, чим вони будуть займатися. Тому що найголовніше тут мати досвід міжнародної діяльності, співпраці з партнерами, забезпечення армії", додав Миселюк.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Є кілька важливих факторів, з якими можна буде оцінити роботу нової команди, уточнив політолог.

"Перший робота в межах "Рамштайну". Якщо туди вийде залучити нові країни, це буде хорошим результатом. Тому що є велике сподівання на Близький Схід. Там Умєров мав непогані контакти. За місяць-два можемо побачити, наскільки ефективно діє нова команда. Хоча багато контрактів укладають на рік-два, і результат може бути не такий швидкий. Бо часто оборонка це речі негласного характеру. Наші західні партнери кажуть чітко про це, але у випадку Сходу може бути режим таємності. Другий фактор відсутність корупційних скандалів", пояснив Миселюк.

Кабінет міністрів звільнив усіх заступників міністра оборони та державного секретаря Міністерства. Із посад звільнені Ганна Маляр, Володимир Гаврилов, Ростислав Замлинський та Денис Шарапов. Окрім того, уряд звільнив Андрія Шевченка з посади заступника з питань європейської інтеграції, Віталія Дейнегу з посади заступника міністра з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації, Костянтина Ващенка з посади державного секретаря Міністерства оборони України.

6 вересня Рада призначила Рустема Умєрова новим міністром оборони України. "За" проголосували 338 нардепів.