Головна

Церковний календар на березень: церковні свята за датами в березні

Церковні свята березень: календар на місяць

Щороку православний світ святкує величезну кількість різних свят. Зазвичай церковний календар на березень або на будь-який інший день має важливі події кожного дня. Звісно, не всі з них святкуються чи навіть ведуться особливі служби в церкві. Утім, березень церковні свята, як і будь-який інший місяць має цілу низку важливих свят. 

Що ще потрібно знати про церковний календар березень 2024, так це продовження нововведень. Тепер, через ухвалений минулого року закон, церковні свята березень також змістилися в датах. Саме тому послідовність особливих днів залишилася колишньою, але самі дати змінилися. 

Церковний календар на березень місяць: що в ньому такого особливого? 

Для початку потрібно сказати, що в березні православний світ має кілька важливих дат. Віряни починають готуватися до Воскресіння Христового. Також триває і найважливіший та Великий піст. Одразу після його закінчення православний світ святкуватиме Великдень. До того в березні буде чимало важливих свят.  

церковний календар на березень

Повертаючись до теми нових і старих стилів, потрібно зробити кілька ремарок. Старий стиль і новий стиль, а також різні календарі, включно з юліанським, григоріанським та іншими, відрізняються один від одного різними принципами розрахунку часу та дат. Загалом система досить проста і зрозуміла:

  1. Старий стиль і новий стиль. Ці терміни використовуються для позначення різниці між календарями, які використовувалися в минулому. Старий стиль базується на юліанському календарі, а новий стиль відображає перехід до григоріанського календаря. Різниця полягає в днях, які умовно компенсують тривалість року. Тому кількість днів різних стилів різна. 

  2. Юліанський календар використовувався в Європі до запровадження григоріанського календаря. Він був запроваджений Юлієм Цезарем 45 року до нашої ери. Такий календар мав 12 місяців і 365 днів, без додаткових днів.

  3. Григоріанський календар був запроваджений 1582 року Папою Григорієм XIII. Загалом він був реформованою версією юліанського календаря. Такий календар має поправку на високосні роки. 

Звісно, у світі існують й інші не такі популярні календарі. Наприклад, хіджрійський календар відповідає ісламському календарю і використовується для визначення релігійних свят і подій для мусульманського світу. Інші календарі, такі як китайський, є місячно-сонячними і мають свої унікальні системи позначення часу.

Які свята чекають на православний світ в Україні в березні 2024 року

У березні буде кілька значущих свят для православ'я. На початку місяця не буде особливих служб, а перше, що відзначатимуть - 18 березня. Саме в цей день і починається Великий піст. Він триватиме всі 40 днів. Наступного дня православний світ відзначає День святого Йосипа. Така дата доволі важлива, тому в церквах по всій Україні будуть особливі служби.

Наступною важливою датою буде 24 березня 2024 року. У православ'ї свято називають Пальмова Неділя. В одній лише назві закладено символізм свята. Цього дня відбувся вхід Господа в Єрусалим. Ця неділя також стане останньою перед Великоднем. 

березень церковні свята

Уже 25 березня у греко-католиків неймовірно важливе свято. Вони зустрічають Благовіщення Діви Марії. У цей день зазвичай проводяться спеціальні служби. Наприкінці березня 2024 року, а саме 30 числа, закінчується Великий піст. День дуже важливий і для католиків. А вже 31 березня 2024 року православний світ святкує Великдень. 

У цьому випадку потрібно зробити дуже важливу позначку. Християни східного обряду зустрічатимуть Великдень лише 5 травня, а от християни західного обряду вже 31 березня. Тож у цьому випадку українці можуть обирати, який календар їм ближчий.

Вплив календарів на культуру 

Такі зміни в Україні на тлі війни та інших стресів породили багато суперечок. Одні українці досить швидко перейшли на новий стиль, інші ж вирішили залишити все, як є. 

Такі події змусили багатьох згадати про коріння свят або навіть дійти до історії язичництва. Цікаво й те, що багато культур досі поєднують одразу кілька стилів. Наприклад, китайці. У східних культурах безліч прив'язок до інших дат, які не дуже зрозумілі Заходу, а в Індії і зовсім схожих на православ'я свят немає. 

церковний календар на березень 2024

Зміна стилів створила в Україні цілий рух. Він безпосередньо пов'язаний навіть не з православ'ям, а зі складними історичними подіями в Україні. Загалом, як зазначають соціологи, проводячи різні опитування, українці почали згадувати своє коріння. Такі зміни нехай і не завжди стосуються релігії, але вони дуже важливі для неї зокрема. 

Попри суперечки та радикальність ідей деяких громадян, кожен сам може ухвалювати рішення про те чи інше свято. Втім, офіційні дати вже змінені на багато років наперед.

Читайте також: