ISW пояснив, чому РФ може бути зацікавлена в обміні полоненими

Російські чиновники можуть мати інтерес до того, щоб показати Росію як країну, яка дотримується гуманітарних та інших правових принципів. Про це йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW).

Згідно з ISW, бажання запустити нову інформаційну кампанію може бути пов'язане з тим, що за останні кілька тижнів відбулася ціла серія інцидентів, коли російські війська використовували українських військовополонених для явних порушень Женевської конвенції про військовополонених, включаючи їх використання в активних бойових діях як живого щита. Тому вибір часу для обміну може бути частиною нової інформаційної кампанії.

Як повідомлялося, з російського полону повернули додому 230 українських воїнів і цивільних. Зокрема, 2024 рік дав старт 49-му обміну. І тепер вже 2828 захисників повернулися додому.

Так, було звільнено 230 українців. Це включає:

130 представників Збройних сил України, включаючи 14 з територіальної оборони та 14 - з Військово-Морських Сил;

55 нацгвардійців;

38 прикордонників;

одного поліцейського;

шість незаконно ув'язнених цивільних.

У Координаційному штабі додали, що 182 звільнених українці мали офіційний статус військовополоненого, підтверджений через Міжнародний комітет Червоного Хреста. Ще 48 захисників вважаються зниклими безвісти. Більшість звільнених - чоловіки (225), є також п'ять жінок. Серед звільнених 213 - рядові та сержанти, а 11 - офіцери.