Не впускайте в будинок чужих: головні заборони в Іларіонів день

21 жовтня вшановують святого Іларіона Великого, єпископа Меглінського, а також перенесення його мощей. Святий Іларіон жив у Палестині у III-IV століттях. В своїй молодості він вирушив на навчання до Олександрії, де став учнем святого Антонія Великого і прийняв християнство. Після повернення додому, він роздав родичам і нужденним своє майно і пішов жити в пустелю. Одного разу на нього напали розбійники, але він зміг їх переконати відмовитися від злочинного життя, прочитавши їм проповідь. Це придбало Іларіону шану і славу, і люди з'являлися до нього, щоб отримати його допомогу в цілющих і визволяючих від нечистих сил діях. Врешті-решт він вирушив до Єгипту на могилу святого Антонія Великого і помер на острові Кіпр.

Іларіон Меглинський народився в XII столітті у християнській родині в Болгарії. Він вирішив піти в монастир, де вів суворе життя і став настоятелем цього монастиря. Його любили, поважали і зверталися до нього за порадою. Пізніше він став єпископом Меглінським і все своє життя боровся з єресю. Його проповіді переконали багатьох єретиків повернутися до християнства.

21 жовтня також відзначається Дмитрівська поминальна субота за новим церковним календарем. Це особливий день, коли поминають усіх померлих і вшановують їх у храмах. Не можна лаятися і конфліктувати, лінуватися і байдикувати, піднімати що-небудь із землі, ділитися планами або пускати в дім сторонніх. Важливо не відмовляти в допомозі нужденним і самому проявляти ініціативу допомогти їм.

Святому Іларіону Великому моляться за зцілення душі та фізичних хвороб, а також звертаються до нього в різних життєвих обставинах. Дмитрівська батьківська субота є поминальним днем, коли померлих вшановують особливо. Цього року вона припадає на 21 жовтня, перед святом великомученика Димитрія Солунського, яке раніше відзначалося 8 листопада, а тепер буде 26 жовтня.