Обстріл польського Пшеводува: ЗМІ поширили заяву

Польські експерти заявили, що ракета, яка минулого року впала у Пшеводуві, була українською.

Там дійшли такого висновку попри відсутність співпраці з боку України, пише Rzeczpospolita з посиланням на джерела.

"Справді, ми отримали висновок, але через його конфіденційний характер ми не розголошуємо його зміст. Ми направили заявку про правову допомогу в Україну і чекаємо на відповідь", сказав речник Національної прокуратури Лукаш Лапчинський.

Він додав, що на цьому етапі розслідування доказова діяльність у Польщі вичерпана.

Цей звіт заснували на комплексних, засекречених висновках національних служб. Його цілому його схвалив Військовий інститут техніки озброєння, фахівців якого залучили до укріплення слідів вибуху.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Експерти з Польщі вважають, що у Пшеводуві впала українська зенітна ракета С-300 5-В-55 російського виробництва. Польська прокуратура заявила, що знає, з якого місця ППО України її запустили.

Кажуть, що під час масованого обстрілу України 15 вересня 2022 року українські ракети ППО випустили парами. Один зі снарядів влучив у ціль, інший продовжив летіти.

"У такій ситуації, коли ракета розташована на певній висоті, наявні в ній механізми повинні викликати її самознищення. Цього не сталося. Ми не знаємо чому", зазначили джерела.

Ракету нібито не могла запустити РФ, оскільки вона має радіус дії від 75 до 90 км.

Слідство відкинуло можливість запуску ракети з Білорусі. Слідчі заявили, що навіть за умов розташування російських систем там, від місця їх можливої установки до Пшеводува за прямою траєкторією 150 км. Однак росіяни "не мають такого типу ракет у Білорусі".

15 листопада РФ завдала по Україні масованого ракетного удару. Того дня уламки ракети або ж сама ракета впали на територію Польщі. Загинули двоє людей.