Польща вимагатиме скасування транспортного безвізу для України

Прем'єр Польщі Матеуш Моравецький зазначив, що Варшава буде вимагати скасування безвізового режиму з Україною від Європейської комісії. Цю новину повідомляє wnp.pl.

Моравецький заявив, що Польща вимагатиме від Єврокомісії відновлення системи дозволів для українських вантажівок, які прибувають до країни. Він наголосив, що ця система діяла до весни 2022 року і працювала добре, але потім була змінена Єврокомісією, що призвело до блокування кордону перевізниками.

Починаючи з 6 листопада, польські перевізники заблокували кілька пунктів пропуску на польсько-українському кордоні, такі як «Ягодин-Дорогуськ», «Краківець-Корчова» та «Рава-Руська-Гребенне». Причиною страйку стало скасування вимоги отримання дозволу для українських перевізників на перетин кордону.

Проте, 1 грудня Україна та Польща домовились про перші заходи для розблокування кордону, зокрема про відкриття пункту пропуску «Угринів - Долгобичув».

Наразі тривають переговори з урядом Польщі щодо блокади кордону, але вже знайдено деякі точки дотику й компроміси. Протестувальники можуть припинити блокування кордону, оскільки достатньо пропозицій вже зроблено.

Читайте також:

  • Заблокований кордон. Чи означає це, що нас не чекають в ЄС?
  • Три тижні на кордоні з Польщею. Інтерв’ю з українським далекобійником